1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fengshui on suosittua onnen kauppaa Filippiineillä, varsinkin nyt kiinalaisen uudenvuoden aikaan

Tiesitkö, että maanantaina alkava tuliapinan vuosi on hyvä erityisesti naisille? Naiset ottavat valtaa miehiltä, minkä vuoksi miehet voivat olla ärtyneitä ja lyhytpinnaisia. Miehiä pitää ymmärtää, neuvoo filippiiniläinen fengshuimestari Marites Allen. Ja miljoonat filippiiniläiset uskovat.

Fengshui on levinnyt Filippiineille kiinalaistaustaisten asukkaiden mukana. Manilan kiinalaiskaupunginosassa tungeksii asiakkaita, erityisesti kiinalaisen uudenvuoden alla. Kuva: Kirsi Crowley/Yle

Fengshuimestari ja TV:stä tuttu julkkis Marites Allen valmistautuu paljastamaan uteliaalle yleisölle avaimet onneen ja menestykseen manilalaisessa ostoskeskuksessa.

Esiintymislavan luona parveilee jo asiakkaita ostamassa Allenin kirjoittamia kalentereita ja horoskooppikirjoja. Niissä kerrotaan, minä päivänä kannattaa vaihtaa työpaikkaa, solmia kauppasopimus, mennä naimisiin, synnyttää vauva tai vaikka hankkia uusi hella.

Helmikuun kahdeksantena alkaa tuli-elementtisen Apinan vuosi.

Fengshui ja katolisuus elävät rinnakkain

Kiinalainen fengshui-uskomus on saanut jalansijan hartaan katolisessa maassa. Filippiineillä ainakin kolmella miljoonalla kansalaisella on kiinalaiset juuret.

Muinainen uskomus energiavirtoihin on kaupallistuessaan levinnyt muunkin kansan keskuuteen. Kiinalaisen uudenvuoden aikaan tiedotusvälineet esittelevät vuosiennusteita suosituilta fengshui-tietäjiiltä ja onnea tuovia esineitä myydään kauppakeskuksissa.

Fenshuin avulla pörssiin

Marites Allen on rakentanut fengshuista ison bisneksen. Hänellä on useita liikkeitä Filippiineillä. Frigga-verkkokauppa myy fengshui-onnenkaluja ja kalentereita myös maihin, joissa asuu filippiiniläisiä siirtotyöläisiä.

Allen on suunnitellut jopa fengshui-vaatemalliston. Hän kirjoittaa kirjoja fengshuin vaikutuksesta kiinalaisiin horoskooppieläimiin ja konsultoi yksityisesti vauraita liikemiehiä toimitilojen arkkitehtuurista ja almanakasta.

– Asiakkani kysyvät minulta jopa, minä päivänä ja mihin kellonaikaan yrityksen kannattaa listautua pörssiin, Allen kertoo.

Hän on juuri saapunut kokouksesta, jossa hän neuvoi kansainvälisen pikaruokaketjun uuden paikallisen ravintolan pitäjää ravintolarakennuksen suunnasta.

Niinpä yleisö kuuntelee tarkkaan, kun TV:stä tuttu Allen selvittää energiavirtojen liikkeitä kuin sääkarttaa.

Marites Allen kirjoittaa almanakkoja, joista löytyy otollisia päivämääriä erilaisille toiminnoille. Kuva: Kirsi Crowley/Yle

Liikemies Allan Virina kysyy, miten hän tulee toimeen kiinalaisen horoskoopin kukon merkeissä syntyneiden alaistensa kanssa uutena vuonna. Allen opastaa, mihin ilmansuuntiin työpöydät kannattaa sijoittaa.

Alkavana Apinan vuonna hyvän fengshui-energian ilmansuunta löytyy Marites Allenin mukaan lounaasta. Epäonnen energian vaivaamaan koillisnurkkaan kodeissa hän suosittelee suojaavia fengshui-esineitä.

"Onnea pitää kutsua luokseen"

Allan Virina on tyytyväinen saamiinsa neuvoihin. Hän sanoo seuranneensa fengshui-ohjeita opiskeluajoista lähtien. Nyt kansainvälisen laboratorioalan yrityksen maajohtajana hän järjestää toimistonsa huonekalut uuteen asentoon aina kiinalaisen uudenvuoden vaihtessa.

– Joskus onnea ja energiaa täytyy kutsua luokseen. On selvää, että jos koti on sotkuinen, se ei houkuttele hyvää energiaa, Virina sanoo ja esittelee korunsa: sormuksen, rannekorun ja kaulakorun.

– Tämä suojaa minua ongelmallisilta ihmissuhteilta. Se parantaa stressin, hän esittelee kaulakorun tummaa kiveä ja sujauttaa sen takaisin paidan alle.

– Tunnen oloni siunatuksi ja toivon, että minulla on onnea uutena vuotena, hän hymyilee.

Vuosi 2016 on kiinalaisessa kalenterissa Tuli-Apinan vuosi. Kuva: Kirsi Crowley/Yle

Virina ei näe kitkaa fengshuin ja katolisen uskonnon välillä.

– Olen hyvin uskonnollinen ja katolisuudessa uskomme jumalaan. Fengshuissa kutsutaan luokse hyvää energiaa. Joskus ihmiset sekoittavat nämä asiat, hän miettii.

Allenista on tullut suosiotaan kasvattavan fengshuin auktoriteetti astrologisine kirjoineen ja yksityisasiakkaineen. Hän on hankkinut fengshui-mestarin arvon Kansainvälisessä Fengshui-liitossa (International Feng Shui Association) Singaporessa.

– Jos fengshui olisi taikauskoa, miten se olisi menestynyt tuhansia vuosia. Paras keino ottaa selvää, toimiiko fengshui, on tehdä kaikki juuri päinvastoin kuin fengshui opastaa, Marites Allen nauraa.

Onnenpotkuja tarvitaan

Fengshui-amulettien ostajat toivovat pientä yliluonnollista onnenpotkua elämäänsä.

– Fengshui-konsultti kertoi, että saatamme joutua murtovarkauden uhriksi. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut, joten fengshui varmasti auttoi, Ruby Gonzales muistelee kulunutta vuotta ostaessaan uusia amuletteja Apinan vuodelle.

Manilan kiinalaiskaupunginosassa, Binondossa, Yinyang Charm & Feng Shui Store –kaupassa on vuoden sesonkiaika. Korujen ja suitsukkeiden seassa parveilee iso määrä väkeä, jolla ei ole varaa tunnettujen fengshui-asiantuntijoiden tuotteisiin.

Ruby Gonzales ostaa kourallisen amuletteja konsultoituaan Brother Beniksi itseään kutsuvan fengshui-kauppiaan kanssa.

– Olen syntynyt lohikäärmeen vuonna, joten olen onnekas tänä vuonna. Tämä rannekoru vahvistaa onneani, hän iloitsee. 

Ruby Gonzales uskoo amulettien tuovan onnea Apinan vuonna. Kuva: Kirsi Crowley/Yle

Gonzales ostaa avaimenperiä, ranneketjuja ja pieniä kolikoita laukkuun houkuttelemaan vaurautta. Fengshui-myyjä heiluttaa ostoksia suitsukkeiden päällä, Gonzales polvistuu ja lausuu rukouksen. Hän uskoo, että esineisiin on siirtynyt hyvää suojaavaa energiaa.

– Tyttäreni osti täältä onnenkaluja ja pani ne pöydälleen. Hän sai ylennyksen työpaikallaan, Gonzales iloitsee.

Valtion työntekijä Nira de Guzman ostaa pienen keltaisen rottapatsaan.

– Fengshui-konsultti kertoi, että vaurauden tähteni on heikko tänä vuonna. Siksi tämä keltainen rotta auttaa, hän uskoo ja kaivaa lompakostaan parikymmentä euroa.

Toinen onnenkalu näyttää puna-asuiselta mieheltä lohikäärmeen selässä. De Guzman ei muista, miltä se suojelee. Hän vetää esiin rannehelmet.

– Mutta tämä on tärkein. Se suojaa kaikelta pahalta, hän sanoo.

Kysyn, onko fengshui auttanut häntä aiempina vuosina.

– Ainakin se auttaa ajattelemaan positiivisesti ja kutsumaan onnea luokseen, de Guzman hymyilee.

Lähes kaikki haastateltavat toivovat rikkautta. Jotkut haluavat terveyttä tai lapsen menestymistä opinnoissa.

Fengshui ja toive paremmasta

Brother Ben on pitänyt ystävänsä Brother Mannyn kanssa fengshui-kauppaa Manilan kiinalaiskaupunginosassa kymmenen vuotta. Mutta kauppa on vilkastunut viime vuosina.

Brother Benin kauppa Manilan kiinalaiskaupunginosassa myy muutamalla eurolla neuvoja ja fengshui-esineitä vähävaraisille ihmisille. Kuva: Kirsi Crowley/Yle

– Fengshui on suosittua, kun maalla ja taloudella ei mene hyvin. Ihmiset haluavat pärjätä paremmin, olla onnekkaampia ja rikkaampia. He kuulivat tiedotusvälineistä, että fengshui voi auttaa, Brother Ben kertoo.

Hänen kauppansa on täynnä lattiasta kattoon rannekoruja, amuletteja, kolikoita ja suitsukkeita, joiden voimaan moni haluaa uskoa. Brother Ben sanookin, että tärkeintä fengshuissa on usko.

– Jos asiakas ei usko, en voi auttaa häntä. Ja miten saan heidät uskomaan? Jos olen onnistunut auttamaan yhtä asiakasta, tämä kertoo muille. Meille ei olisi virkaa, jos valtio ratkaisisi ihmisten kaikki ongelmat, eivätkä he olisi köyhiä eivätkä sairaita. Toivon, että fengshui auttaa heitä.