Amerikkalaisen jalkapallon megatapahtuma vangitsee myös Suomen pohjoisimman joukkueen yöksi ruudun ääreen

Myös Suomen pohjoisin amerikkalaisen jalkapallon joukkue asettuu viikkonlopun leirin päätteeksi kotikatsomoihin maanantain vastaisena yönä. Jopa sata miljoonaa katsojaa keräävää loppuottelua, Super Bowlia seurataan tiiviisti Lapissakin.

urheilu
pelikypärä, jalkapallo, jenkkifutis
Amerikkalaiseen jalkapalloon kuuluvia varusteita ovat hartiasuojat ja kypärät.Paula Hiljanen/ Yle

Suomen pohjoisin amerikkalaisen jalkapallon edustusjoukkue Rovaniemi Nordmen on aloittanut harjoituksensa tulevaa kautta varten viikonloppuleirillä Torniossa.

Vasta-alkaneet saavat tästä hyvää pelikokemusta, koska nyt mennään ihan tosissaan, sanoo joukkueen urheilutoimenjohtaja Teemu Nätynki. Kaksi kautta virallisesti pelanneessa joukkueessa on ennätysmäärä pelaajia. Edustukseen pyrkii 40 pelaajaa.

– Kamppailu osasta pelipaikoista on todella tiukkaa. Uuden pelaajan on annettava kaikkensa. Pelin kovuus ja taktisuus tulevat viimeistään tässä vaiheessa esille.

Amerikkalaisessa jalkapallossa kentällä on 11 erikokoista miespelaajaa. Laji on Nätyngin mukaan sekoitus kontaktilajia ja pallopeliä.

Meidän perinne on leirin päätteeksi kokoontua kimpassa katsomaan peli. Se on merkittävä asia Lapissa.

Teemu Nätynki

– Kun pallo lähtee liikkeelle, jokaisella pelaajalla on oma tehtävä, jotta peli onnistuu täysillä. Vaikka pallossa on yksi mies kerrallaan, niin kentällä täytyy estää vastustajaa ja sieltä on haettava paikkaa mahdolliselle syötölle. Tämä on joukkuelaji isolla J:llä.

Aina se on kimpassa katsottu

Lajin tosiharrastajan on venyttävä myös teeveen ääreen. Rapakon takana pelattava Super Bowl on amerikkalaisen jalkapallon jokavuotinen NFL-liigan loppuottelu.

Sitä eivät jätä väliin Rovaniemi Nordmenitkään.

– Meidän perinne on leirin päätteeksi kokoontua kimpassa katsomaan peli. Se on merkittävä asia Lapissa. Moni joukkueeseen kuulumatonkin seuraa loppuottelun.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa vastatusten ovat Carolina Panthers ja Denver Broncos. Nätynki toivoo Broncosin voittavan.

amerikkalaisen jalkapallon pelaajia
Nimestään huolimatta Rovaniemi Nordmenissa on pelaajia ympäri Lappia niin Torniosta kuin Kittilästäkin.Paula Hiljanen / Yle

Mestaruusotteluista otetaan oppia koko NFL-kauden ajan. Pelivauhti on jenkkilässä kovaa, tietää Nätynki.

– Monet pelaajat ovat olleet lajin parissa siitä lähtien kun ovat äitinsä sylistä päässeet. He tekevät sitä ammattimaisesti. Tänne pohjoiseen on hyvä poimia sieltä harjoitevinkkejä.

Voitto tähtäimessä

Uudelta kaudelta Rovaniemi Nordmen hakee mahdollisimman korkeaa sijoitusta. Kolmossarjassa on ollut muutamia joukkuevaihdoksia. Huhujen mukaan vastustajat ovat entisestään vahvistuneet. Voimaa löytyy myös lappilaisjoukkueesta.

– Ensimmäinen kausi pelattiin nelosdivisioonassa ja sijoitus oli kolmas. Viime kaudella noustiin kolmoseen ja pelattiin välierissä. Porissa tuli karvas tappio, mutta lähtökohdin olemme pelanneet tosi hyvin.

– Tällä kaudella lähdemme voittamaan kolmosdivisioonan.

Tornion leirillä oli raamikkaiden miesten joukossa myös lajin innokkaita naisharrastajia.

– Nordmenia voidaan nähdä pian naistensarjoissakin seuraavan kahden kauden aikana, Nätynki lupailee.