1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholipolitiikkaan voi tulla historiallisia muutoksia – Olutta iltamyöhään, pienkaupoille erioikeuksia, viinit valikoimiin?

Suomen alkoholikulttuuri saattaa olla muuttumassa lähiaikoina vapaampaan suuntaan. Tarkemmat päätökset tehdään jo lähiviikkoina.

Kotimaan uutiset
Olutta kaupan hyllyssä.
Alkoholin myynnin vapauttaminen herätti monenlaisia mielipiteitä helsinkiläisessä pikkukaupassa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä pohditaan parhaillaan kantoja muun muassa siitä, tulisiko alkoholinmyynnin takarajaa myöhentää kaupoissa nykyisestä eli kello iltayhdeksästä.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmistä kerrotaan Ylelle, että päätöksiä tehdään seuraavien viikkojen aikana ja koko hallituksessa asian on määrä olla esillä myöhemmin tänä keväänä.

Kokoomuksessa on jo aiemmin pohdittu esimerkiksi sitä, että pienet, alle 400-neliöiset kaupat saisivat myydä alkoholia muita marketteja pidempään, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän kolmas varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo. Hän huomauttaa, että alkoholinmyyntiin ei vielä ole otettu kantaa eduskuntaryhmänä. Sitä puidaan kokoomuksessa kuun puolivälissä, osana muuta norminpurkua, kuten taksiliikennettä ja apteekkialaa.

Wallinheimo perustelee ehdotusta sillä, että aiemmin alle 400-neliöiset kaupat saivat kilpailuetua siitä, että ne saattoivat olla pidempään auki kuin muut. Vuoden alussa kaikkien kauppojen aukioloajat kuitenkin vapautuivat, mikä vei kilpailuetua pieniltä kaupoilta.

Alkoholia voi myydä ruokakaupoissa entiseen tapaan aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

– Tämä hallitus on myös kokeilukulttuurihallitus. Voitaisiin tehdä vaikkapa vuoden, kahden kokeilu siitä, että alle 400-neliöiset kaupat saisivat myydä alle 4,7-prosenttista alkoholia tietyn aikaa iltayhdeksän jälkeen. Kokeilun jälkeen katsottaisiin, millaisia vaikutuksia sillä olisi ollut esimerkiksi kauppoihin tai kansanterveyteen, kokoomuksen eduskuntaryhmää edustava Wallinheimo visioi.

Meillä on laaja ymmärrys siitä, että haluamme kuljettaa suomalaista alkoholipolitiikkaa vapaampaan, eurooppalaisempaan suuntaan.

Sampo Terho (ps.)

Sampo Terho: Alkoholipolitiikka vapaammaksi

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei tyrmää Wallinheimon esitystä suoralta kädeltä. Hänen mukaansa perussuomalaisten eduskuntaryhmä on keskustellut alkoholipolitiikasta aiemmin tällä viikolla ja konkreettisiin yksityiskohtiin palataan parin seuraavan viikon aikana helmikuussa.

– Meillä on laaja ymmärrys siitä, että haluamme kuljettaa suomalaista alkoholipolitiikkaa vapaampaan, eurooppalaisempaan suuntaan.

Terho sanoo, että perussuomalaisissa on pohdittu kaikkiaan neljänlaisia toimia:

– Yksi on myyntiaikojen pidentäminen. Toisena ovat esimerkiksi veronalennukset ravintolatarjoilulle. Kolmantena on suurempi kysymys siitä, halutaanko kauppoihin A-oluet tai viinit. Neljäntenä on pienpanimojen oikeus myydä [tuotteitaan] ulos omista myymälöistään. Muitakin yksityiskohtia on, ja niihin tullaan ottamaan kantaa.

– En ota vielä kantaa esimerkiksi siihen, kumpaa lähdemme suosimaan enemmän: sitä, että kaupat saavat myydä vapaammin, vai sitä, että ravintoloiden verotusta lasketaan. Emme ehdota välttämättä molempia.

Keskustan Rehula: Otan vinkkejä vastaan

Keskustan eduskuntaryhmässä alkoholinmyynnin mahdollista pidentämistä ei ole toistaiseksi käsitelty, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo. Hän myös toteaa, että keskustan varapuheenjohtajan, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan kanta lienee myös puolueen kanta.

Rehula kommentoi aihetta tänään lauantaiaamuna Ylen TV1:n Ykkösaamussa. Hänen mukaansa lähiviikot näyttävät, myöhennetäänkö alkoholinmyynnin rajaa nykyisestä.

Voitaisiin tehdä kokeilu siitä, että alle 400-neliöiset kaupat saisivat myydä alle 4,7-prosenttista alkoholia tietyn aikaa iltayhdeksän jälkeen.

Sinuhe Wallinheimo (kok.)

Rehulan mielestä Suomessa olisi siirryttävä kohti "eurooppalaista alkoholikulttuuria". Hän mainitsi myös ottavansa mielellään vinkkejä vastaan siitä, kuinka suomalaista alkoholipolitiikkaa voitaisiin vapauttaa.

"Kun saatavuus lisääntyy, kulutuskin lisääntyy"

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula arvioi, että myyntiaikojen vapautus lisäisi alkoholin kulutusta. Viime vuonna alkoholin kokonaiskulutus laski hieman.

– Selkeä tutkimuksissa tullut näyttö on, että kun saatavuus lisääntyy, kulutuskin lisääntyy, Hannula toteaa Ylelle.

Päivittäistavarakauppa-yhdistyksen toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan kaupan ala ajaa aikarajoituksista luopumista, sillä alkoholinmyynti tuo merkittävän osan pienten ruokakauppojen katteesta.

– Meidän mielestämme [alkoholinmyynti] pitäisi ehdottomasti vapauttaa kokonaan. Nyt tämä aukiololakien muutos vei [pieniltä ruokakaupoilta] pitkän aukiolon edun pois. Tämä toisi sitä takaisin, jos ne pystyisivät myymään myöhemmin myös alkoholituotteita, Luoto sanoo.

Lue myös: Ruotsin Alko vastustaa Suomen uutta alkoholilakia

Lue seuraavaksi