Tee muka arkilitku, sehän on mitä hienostunein nautintoaine

Kun kuuntelee teen päivänä teeharrastajia ja seuraa heidän seremonioitaan, tulee mieleen rannaton meri. Jos hurahtaa perehtymään maailman teelajeihin, niiden ihanteellisiin haudutus- ja tarjoilutapoihin sekä muuhun teehen liittyvään kulttuuriin, tekee matkaa mutta koskaan ei ole täysin perillä. Onpa kiehtova juoma!

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Pieni naisvaltainen yleisö seuraa hämeenlinnalaisessa luomu- ja herkkukaupassa miten Risto Laakkonen Hyvän teen ystävistä laittaa kiinalaista Tie Kuan Yin oolong-teetä. Väillä heiltä pääsee ihastunut huudahdus, kun teeseuran vetäjä käsittelee teelehtiä, pientä pannua ja lämpimiä vesiä. Menetelmä on Gong Fu eli huolella tehty.

Risto Laakkonen on pienellä vaa’alla punninnut haluamansa määrän oolongia, lämmittänyt veden noin 90 asteeseen, lämmittänyt lasisen pannun ja huuhdellut teen. Hän kaataa huuhdellun teen päälle veden niin että pannu täyttyy täysin vedestä, asettaa kannen päälle ja lämmittää vielä pannua valelemalla sitä kuumalla vedellä. Haudutus kestää vain puoli minuuttia. Sen jälkeen hän asettaa maistelijoille tarkoitetut kupit riviin teelaivalle niin, että voi kaataa teen liikkeessä edestakaisin kupista toiseen. Näin kaikki saavat tasalaatuisen kupillisen. Vähän muuta kuin pussi kuppiin ja kiehuvaa vettä päälle.

Unohtakaa kiehuva vesi

– Aika paljon joutuu oikomaankin vääriä käsityksiä. Monilla on luulo, että tee haudutetaan kaatamalla kaikkien teelajien päälle kiehuvaa vettä. Sillä pilaa kyllä monen teen. Vihreät ja valkoiset teet vaativat noin 70-80 astetta. Oolong-tee  noin 90 astetta, ja mustat teet vaativat noin 95-97 asteisen veden. Sataa astetta kestää vain puer-tee, joka onkin ainoa laatu joka paranee vanhetessaan, neuvoo Risto Laakkonen.

– Itse aloin juomalla mustia teelaatuja. Sen jälkeen teki mieli kokeilla vihreitä ja darjeeling-teelaatuja, ja siitä se matka alkoi. Joskus aloittelijalla hieman maustettu tee voi pehmentää laskuja teemaailmaan. Siis ei esanssilla maustettua ”hajuvesiteetä”, vaan aidosti maustettuja. Markettien teehyllyissä on etenkin esanssilla maustettuja teepakkauksia, minusta aivan hirveän makuisia. Mutta toki hyvääkin irtoteetä.

Rajoja ei tule vastaan eikä harrastus ”valmiiksi”

– Useimmiten teepakkauksissa on asialliset ohjeet, mutta aivan outojakin löytyy. En kyllä hauduttaisi kaikkien mukaan. Jos mitään ohjetta ei ole, niin nyrkkisääntö on, että noilla mainituilla lämpötiloilla vihreän teen ja oolongin haudutusaika on noin 2-3 minuuttia, itsekin voi testata mikä antaa parhaan makutuloksen. Pussiteehen en ole oikein koskaan päässyt sisälle. Kun niitä oli kotona pikkupoikana, se oli lähinnä pahan makuista. Jos on juonut vain niitä, ei oikein tiedä teestä.

– Tee on hirveän laaja alue. Maailmassa on valtava määrä teetarhoja, ja jokaisessa kasvaa aivan omanlaisensa ja -makuisensa tee. Se riippuu ilmanlaadusta ja kasvuympäristöstä jopa niin, että mitä kasvaa teetarhan lähistöllä vaikuttaa teen makuun.

– Harrastuksen rajat eivät aivan heti tule vastaan. Maailmassa on niin valtava määrä teelaatuja. Parhaista liikkeistä löytyy 400-800 erilaista teelaatua. Ja se on vain murto-osa siitä mitä maailmasta löytyy. Edes omaa lempiteetä on vaikea nimetä. Pidän oolong- ja darjeeling-teestä, molempia on paljon eri laatuja, ja samoin vihreässä teessä. Niitä vain on niin paljon, nauraa Risto Laakkonen.