1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uhkailu Syyrian kriisin ympärillä kiihtyy - alueen maat varoittavat toisiaan

Syyrian ulkoministeri Walid Muallem varoittaa Turkkia ja Saudi-Arabiaa lähettämästä sotilaita Syyriaan. Torstaina Syyrian hallintoa tukeva Venäjä väitti Turkin harkitsevan maajoukkojen lähettämistä, ja Saudi-Arabia ilmoitti olevansa valmis osallistumaan tarvittaessa Yhdysvaltain johtamaan maaoperaatioon.

Ulkomaat
Syyrialaispoika lähellä Turkin rajaa
Syyrialaispoika kantaa patjaa Bab al-Salaman pakolaisleirissä lähellä Turkin rajaa. Sedat Suna/EPA

Merkkejä naapurimaiden maaoperaation alkamisesta ei ole kuitenkaan olemassa.

Sen sijaan Syyrian armeija hyökkää voimakkaasti Venäjän ilmavoimien tuella Aleppon ympäristössä. Aleppo oli ennen sisällissotaa Syyrian suurin kaupunki. Hallituksen hallitsemissa osissa on yli miljoona asukasta, opposition vielä hallussaan pitämillä alueilla noin 350 000.

Rajujen taisteluiden ja ilmaiskujen seurauksena Turkin rajalle on parin päivän sisällä tullut 35 000 turvapaikanhakijaa. Turkin Kilisin alueen kuvernööri kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että turvapaikanhakijat ovat leirissä Syyrian puolella rajaa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puolestaan kertoi Amsterdamissa, EU:n epävirallisen ulkoministerikokouksen yhteydessä, että rajalle on tulossa 55 000 turvapaikanhakijaa lisää. Rajaa pidetään ulkoministerin mukaan avoimena.

– Olemme jo ottaneet heitä vastaan viisi tuhatta, 50 000 – 55 000 on matkalla, emmekä voi jättää heitä sinne oman onnensa nojaan, koska (Venäjän) ilmaiskut jatkuvat. He hyökkäävät kouluja, sairaaloita ja siviilejä vastaan, sanoi Çavuşoğlu.

Kaikkiaan Turkissa on 2,5 miljoonaa Syyrian sisällissotaa paennutta.

"He palaavat kotiin puuarkuissa"

Tilanteen kärjistyminen heijastuu suoraan poliittisiin julkilausumiin. Torstaina, Lontoossa järjestettävän Syyrian avustuskokouksen aikaan, Venäjän puolustusministeriö väitti Turkin valmistautuvan maajoukkojen lähettämiseen Syyriaan, opposition taistelijoiden avuksi.

Niinikään oppositiota tukeva Saudi-Arabia puolestaan ilmaisi torstaina olevansa valmis tarvittaessa antamaan joukkoja, jos Yhdysvallat päättää aloittaa maahyökkäyksen ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan. Perjantaina myös Bahrain ilmoitti olevansa valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan, osana yhteisoperaatiota

Tänään Syyrian ulkoministeri Walid Muallem varoitti, että ulkomaiset joukot tulkittaisiin hyökkäykseksi. Hänen mukaansa ei ole loogista, että Saudi-Arabia lähettäisi joukkoja, mutta "hullulle Saudi-Arabian johdolle mikään ei ole kaukaahaettua".

– Mikä tahansa maahyökkäys Syyriaan, ilman Syyrian hallituksen hyväksyntää tulkitaan aggressioksi, jota jokaisen syyrialaisen pitää vastustaa. Ikävä sanoa, mutta he palaavat kotiinsa puuarkussa, uhosi Muallem Damaskoksessa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Syyrian hallintoa myös tukeva Iran on varoittanut pitkäaikaista vihollistaan Saudi-Arabiaa puuttumisesta maajoukoin Syyrian sotaan. Vallankumouskaartin komentaja, kenraalimajuri Ali Jafari sanoi, että moinen päätös olisi itsemurha.

– En usko, että he uskaltaisivat tehdä sen... jos he niin tekevät, he antavat itselleen armonlaukauksen, sanoi Ali Jafari iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi