Hiihdonopettajan vinkit vanhemmille: Älä nosta lasta pystyyn, keksi leikki

Hiihdonopettaja suosittelee, että vanhemmat eivät nostaisi lapsia pystyyn heidän kaaduttuaan. Suksille nouseminen kehittää lapsen tasapainoa. Lasta voi opettaa hiihtämään leikin varjolla. Leikki ei kuitenkaan ole hauskaa, jos välineet ovat huonot.

Kotimaa
Hiihtokoulu Lykynlammella.
Anu Rummukainen / Yle

Joensuun Ladun Muumien hiihtokoulun vastaava Taina Kuivalainen muistuttaa vanhempia, että he voivat innostaa lasta hiihtämään omalla esimerkillään. Hiihtointo voi kuitenkin kuoleutua, jos välineet eivät ole hyvät.

– Suksien pitäisi pysyä kiinni monoissa ja välineiden tulisi olla sopivan kokoiset.

Lasten hiihtokouluissa oppiminen tapahtuu leikin varjolla. Hiihdonopettaja suositteleekin, että myös kotona keksittäisiin leikki, eikä hiihdettäisi vain suoraa latua eteenpäin.

– Rukkashippa on esimerkki. Vanhemmille ja lapsille sukset jalkoihin. Sauvat jätetään pois. Otetaan rukkanen ja yritetään saada sillä osuttua toiseen, Kuivalainen opastaa.

Tasapainoa mäenlaskusta

Ilman sauvoja hiihtäminen kehittää lapsen tasapainoa. Hyvää harjoitusta pystyssä pysymiseen saa lisäksi mäenlaskusta.

Tasaisella ladulla hiihdettäessä pienimpiä hiihtäjiä nostetaan ylös heidän kaaduttuaan.

– Hiihtokoulussa lähdetään liikkeelle siitä, että opetellaan nousemaan itse ylös. Tietenkin aivan pieniä autetaan. Se kehittää myös tasapainoa.

Joensuun Ladun hiihdonopettajat ovat huomanneet, että lapset oppivat luisteluhiihdon aloitustekniikoita itsekseen.

Hiihtokoulussa lähdetään liikkeelle siitä, että opetellaan nousemaan itse ylös.

Taina Kuivalainen

– Kun lapset on laitettu laskemaan mäkeä ilman sauvoja, he ovat vahingossa oppineet. Yllättäen he pääsevät ihan älyttömän kovaa ilman sauvoja, Taina Kuivalainen kertoo.

Hiihdonopettajan mukaan lapset eivät mielellään harjoittele jarrutusta, vaan haluaisivat vauhdin vain vievän heitä. Pysähtymisharjoituksia suositellaankin tehtävän leikin ohessa.

– Leikitään vaikka, että lentokone laskeutuu maan pinnalle mäen alaosaan ja siellä on jarrutuspaikka, mihin mennessä vauhdin täytyy päättyä.