Turussa esillä ennen julkaisemattomia valokuvia Suomessa rakennetuista sukellusveneistä

Turussa rakennettiin neljä sukellusvenettä yhteistyössä saksalaisten kanssa 1920- ja 1930-luvun taitteessa. Versailles’n rauhansopimus rajoitti, että saksalaisilla ei saanut olla sukellusveneitä, mutta turkulainen telakka tarjosi mahdollisuuden kehittää tekniikkaa salassa.

Kotimaa
Merikeskus Forum Marinumissa on esillä valokuvia telakalla työskennelleiden yksityiskokoelmista.
Merikeskus Forum Marinumissa on esillä valokuvia telakalla työskennelleiden yksityiskokoelmista.Olga Pihlman / Yle

Suomen merivoimille hankituista viidestä sukellusveneestä neljä rakennettiin Turussa vuosina 1926–1933. Sukellusveneet rakennettiin Aurajoen suussa Crichton-Vulcanin telakalla.

1920-luvun loppupuolen ja 1930-luvun sukellusveneteollisuus vaikutti Turkuun. Se toi kaupunkiin töitä ja suuren joukon saksalaisia perheitä.

– Turkulainen telakka tarjosi paljon työtä. Isojen valtion projektien saaminen tänne oli merkittävä juttu. Perheet tiesivät, että töitä ja toimeentuloa riittää tuleviksi vuosiksi, kertoo tutkija Mika Kurki Forum Marinumista.

Turkulainen telakka tarjosi paljon työtä. Isojen valtion projektien saaminen tänne oli merkittävä juttu. Perheet tiesivät, että töitä ja toimeentuloa riittää tuleviksi vuosiksi.

Mika Kurki, tutkija

Turussa rakennettiin saksalaisten kanssa sukellusveneitä 1920- ja 1930-luvun taitteessa. Versailles’n rauhansopimus rajoitti, ettei saksalaisilla saanut olla sukellusveneitä, mutta turkulainen telakka tarjosi mahdollisuuden kehittää tekniikkaa salassa.

Ensimmäinen Turussa rakennettu sukellusvene, Vetehinen, laskettiin vesille vuonna 1930. Vetehistä seurasivat myöhemmin vielä sukellusveneet Vesihiisi, Iku-Turso ja Vesikko.

Vetehisen vesillelasku oli suuri kansanjuhla

Vetehisen vesillelasku ensimmäinen kesäkuuta 1930 oli Turussa suuri kansanjuhla. Helsingistä saapui erikoisjuna, joka toi arvovieraita, kuten tasavallan presidentin, puolustusvoimain komentajan ja puolustusministerin.

Presidentin rouva Signe Relander leikkasi nauhan poikki, ja Vetehinen lipui juhlallisesti lalas jokeen. Yleisö taputti. Laivojen torvet tuuttasivat.

– Yleisöä oli tuhansittain Korppoolaismäen juurella, kertoo Mika Kurki.

Sukellusveneteollisuus toi saksalaisia Turkuun

Turkuun tuli sukellusveneiden rakentamisen myötä myös paljon saksalaisia. Kaupunkiin saapui noin sata rakennustyöntekijää, insinööriä ja muuta asiantuntijaa. Monet heistä toivat perheensä mukanaan.

Sukellusveneet olivat Turussa aikanaan hyvinkin yleinen näky. Sitten asia painui vuosikymmeniksi unholaan. Nyt on korkea aika tuoda sukellusveneiden historia esille Turkuun.

Mika Kurki, tutkija

– Turkuun syntyi huomattava saksalainen yhteiskunta. Turkuun perustettiin muun muassa katolinen seurakunta, jotta he saivat harjoittaa omaa uskontoaan täällä, kertoo Mika Kurki.

Turussa esillä ennen julkaisemattomia valokuvia

Helmikuun 5. päivä Turussa Merikeskus Forum Marinumissa avattiin yleisölle näyttely Suomen sukellusveneistä (siirryt toiseen palveluun). Osa näyttelystä on ollut aiemmin esillä Helsingin Sotamuseossa, mutta nyt näyttelyssä esitellään myös sukellusveneiden rakennusvaiheita Turussa.

Esillä on ainutlaatuisia esineitä varastojen kätköistä ja merenpohjasta, veteraanien tarinoita, valokuvia ja filmimateriaalia.

Mukana on myös ennen julkaisemattomia valokuvia telakan työntekijöiden yksityisalbumeista. Kuvia on muun muassa koeajomatkoilta ja suunnittelutyöstä toimistossa.

– Sukellusveneet olivat Turussa aikanaan hyvinkin yleinen näky. Sitten asia painui vuosikymmeniksi unholaan. Nyt on korkea aika tuoda sukellusveneiden historia esille Turkuun, sanoo tutkija Mika Kurki.