Koe uusi yle.fi

Venäjä paikkaa budjettiaan bensa- ja limsaverolla

Venäjän hallitus alentaa arviotaan öljyn markkinahinnasta. Vaikka arvio alenee, Venäjän talous olisi tänä vuonna menossa reippaasti alijäämäiseksi. Vajetta paikataan uusilla veroilla ja vararahastoilla.

Ulkomaat
Liikenneruuhkaa Moskovassa tammikuussa 2012.
Liikenneruuhkaa Moskovassa.Juri Kochetkov / EPA

Venäjän hallitus on vaikeuksissa öljyn laskevan maailmanmarkkinahinnan takia. Nykyinen budjetti on rakennettu öljyn 50 dollarin tynnyrihinnan mukaan, mutta viime viikkoina hinta on ollut lähellä 30 dollaria.

Hallitus onkin päättänyt veronkorotuksista, jotka kohdistuvat polttoaineisiin ja virvoitusjuomiin, kertoi valtiovarainministeri Anton Siluanov.

Bensiinivero nousee kahdella ruplalla eli noin kahdella eurosentillä litralta. Dieselin veronkorotus on yksi rupla litralta. Valtion kassan arvioidaan karttuvan 80 miljardilla ruplalla eli noin miljardilla eurolla.

Virvoitusjuomista aletaan periä 20 prosentin veroa. Tämän uskotaan tuovan budjettiin 600 miljoonaa ruplaa eli noin seitsemän miljoonaa euroa.

Arvio öljyn hinnasta muuttui

Siluanov kertoo hallituksen nyt varautuvan siihen, että öljyn hinta jää 40 dollarin tasolle. Tuolloin Venäjän tämän vuoden budjetti jäisi kolme prosenttia alijäämäiseksi.

Jos öljyn hinta pysyy nykytasollaan 30 dollarissa, Venäjä ottaa käyttöön vararahastonsa, Siluanov kertoi Yhtenäinen Venäjä -puolueen kokouksessa.

– Tottakai, emme ole mitään velhoja. Jos (öljyn) hinta pysyy 30 dollarissa, varmaankin otamme rahastot käyttöön. Mutta tehtävämme on minimoida tämänkaltaiset ratkaisut, Siluanov kuvaili hallituksen aikeita.

Venäjällä on kaksi rahastoa, johon valtio on varastoinut rahaa talouden hyvinä aikoina. Uutistoimisto Tass kertoi tiistaina, että reservirahastossa on 46,6 miljardia dollaria ja terveysrahastossa 66,8 miljardia dollaria.

Lähteet: Reuters, Tass