yle.fi-etusivu

Ruotsi vartioi jatkossa ydinvoimaloitaan asein ja koirapartioin – Suomessa keinot jo käytössä

Ruotsin viranomaiset ovat tiukentamassa ydinvoimaloiden vartiointia, sillä jatkossa ydinvoimaloita vartioi asein ja koirien kanssa varustautuneet vartijat. Viranomaiset perustelevat muutosta yleisellä turvallisuustilanteella.

Kotimaa
Ydinvoimala Ruotsin Forsmarkissa.
Ydinvoimala Ruotsin Forsmarkissa.Roger Wikström / EPA

Aseelliset vartijat ja koirapartiot ydinvoimaloiden ympärillä. Siinä ovat ruotsalaisviranomaisten uudet lääkkeet yleisen turvallisuustilanteen kiristymiseen.

Paikallinen ydinvoimaturvallisuudesta vastaava viranomainen Strålsäkerhetsmyndigheten ilmoitti uusista turvallisuustoimista perjantaina. Jatkossa koirapartiot ja aseelliset vartijat valvovat ydinvoimalaa kellon ympäri.

Ruotsalaisviranomaiset ovat valmistelleet muutosta jo pitkään ja he ovat hakeneet oppia myös Suomesta. Suomessa ydinvoimaloiden turvahenkilöillä on jo oikeus kantaa asetta ja koirapartiot ovat myös käytössä.

– Tarkkoja tietoja ydinvoimaloiden turvallisuusjärjestelyistä ei kerrota. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että Suomessa ydinvoimaloiden turvahenkilöt ovat aseistettuja, sanoo turvajärjestelypäälliikkö Tapani Hack Säteilyturvakeskus Stukista.

Hackin mukaan Ruotsissa ei ole todettu, että maan ydinvoimaloihin kohdistuu "mitään erityistä uhkaa". Suomessa sääntöjen ja näkemysten päivittämiselle ei ole Stukin mukaan suurta tarvetta.

– Suomessa vaatimukset turvallisuusjärjestelyillä ovat verrattain uusia. Stuk julkaisi turvajärjestelyjä koskevat vaatimukset vuoden 2013 lopussa. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista, että vaatimuksia pitäisi läheä tiukentamaan, Hack sanoo.

Ruotsissa on tällä hetkellä käytössä yhdeksän ydinvoimalaa, jotka sijaitsevat kolmella eri paikkakunnalla. Uudet vaatimukset koskevat myös suomalaisyhtiötä, sillä energiayhtiö Fortum omistaa osan Forsmarkin ja Oskarshamnin ydinvoimaloista.

Ruotsissa ydinvoimaloissa on ollut ongelmia turvallisuuden varmistamisessa, sillä ydinvoimaa vastustavat aktivistit ovat useaan otteeseen tunkeutuneet ydinvoimaloiden alueelle.

Esimerkiksi lokakuussa 2012 kymmeniä ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivisteja tunkeutui ydinvoimala-alueille Ringhalsissa ja Forsmarkissa. Osa aktivisteista onnistui pysymään alueella yön yli.

– Sanoisin, että näitä tapauksia on ollut enemmän Ruotsin kuin Suomen puolella. Syytä en osaa, Hack toteaa.

Uudet turvallisuusvaatimukset lisätään osaksi ydinvoimalupia ja valmista ydinvoimaloissa pitää olla viimeistään helmikuussa 2017.

18.55 Ruotsin turvallisuusviranomaisen nimi on korjattu oikeaan muotoon.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?