Pohjois-Korean laukaisu raivostutti ulkovallat: "Vakavat jälkiseuraamukset"

Pohjois-Korean rakettilaukaisu on tuomittu maailmalla laajalti. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen vielä tänään sunnuntaina.

Ulkomaat
Kim Jong-un Pjongjangissa 10. tammikuuta.
Kim Jong-un Pjongjangissa 10. tammikuuta.KCNA / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen Pohjois-Korean rakettilaukaisun vuoksi.

Diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto Tassille, että kokous alkaa kello 18 Suomen aikaa. Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea pyysivät hätäkokousta koolle. Jo tammikuisen ydinkokeen jälkeen maat vaativat Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden tiukentamista.

Pohjois-Korea laukaisi aamuyöllä pitkän kantaman raketin maan länsiosassa sijaitsevalta testausalueelta. Pohjois-Korean mukaan se lähetti valvontasatelliitin avaruuteen.

Ulkovallat arvioivat Pohjois-Korean todellisuudessa testaavan pitkän kantaman ohjusta. Pohjois-Korea laukaisi pitkän kantaman raketin viimeksi joulukuussa 2012, jolloin se lähetti kiertoradalle viestintäsatelliitiksi kutsumansa kappaleen. Länsimaiset ja aasialaiset asiantuntijat ovat arvelleet, että laukaisu oli osa Pohjois-Korean pyrkimyksiä kehittää mannertenvälinen ballistinen ohjus.

Pohjois-Korean toimille tiukka vastustus

– Tekoa ei voi hyväksyä lainkaan, sanoi Japanin pääministeri Shinzo Abe varhain aamulla. Hänen mielestään Pohjois-Korea on teollaan rikkonut YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä.

Yhdysvallat on ilmoittanut tuomitsevansa tiukasti Pohjois-Korean toimet. Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korean piittaamattomien toimien takia maan pitää saada osakseen vakavat jälkiseuraamukset. Ulkoministeri John Kerry aikoo tehdä turvallisuusneuvostossa kaikkensa, jotta Pohjois-Korea saadaan vastuuseen.

Etelä-Korean presidentin Park Geun-hyen mukaan pohjoisen naapurin aamuöinen teko oli anteeksiantamaton provokaatio, jonka vuoksi YK:n turvallisuusneuvoston tulisi sopia tiukemmista sanktioista.

Myös Ranska ja Britannia ovat tuominneet Pohjois-Korean laukaisun. Ranska vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta "nopeita ja kovia" toimia.

– Laukaisu on järjetöntä provokaatiota, kuului Ranskan presidentin hallinnon lausunto.

Naton pääsihteeriltä voimakas tuomio

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti ohjuskoetta suorana YK:n päätöslauselmien rikkomuksena. YK on laatinut lukuisia päätöslauselmia Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeita vastaan.

– Tuomitsen voimakkaasti Pohjois-Korean ballistista ohjusteknologiaa hyödyntävän rakettilaukaisun, joka seuraa tammikuun 6. päivän ydinkoetta, sanoi Stoltenberg kannanotossaan.

Kiina ja Venäjä tuomitsevat

Kiina ja Venäjä ovat muiden joukossa tuominneet rakettilaukaisun.

– Kiina ilmaisee pahoittelunsa siitä, että Korean demokraattinen kansantasavalta kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta on toteuttanut rakettilaukaisun, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying ilmoitti ministeriön kotisivuilla.

– On selvää, että tällainen toiminta johtaa Korean niemimaan ja Koillis-Aasian tilanteen vakavaan pahenemiseen, Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossa.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass, AP