Pohjois-Korea on jo vuosia uhmannut YK:n pakotteita ohjus- ja ydinkokeillaan

Pohjois-Korean asekokeisiin on aina suhtauduttu vakavasti. Ohjus- ja ydinkokeita on seurannut YK:n turvallisuusneuvoston tuomio ja pakotteita. Katso aikajanalta, miten eristäytynyt diktatuuri on vuosien mittaan jatkanut joukkotuhoaseiden kehittelyä kansainvälisen yhteisön painostusyrityksistä huolimatta.

Ulkomaat

Elokuu 1998 

Pohjois- Korea testaa keskipitkän matkan Taepodong 1 -ohjusta, joka lentää Japanin yli. Tarkoitus oli laukaista satelliitti avaruuteen, mutta koe epäonnistui.

Mustavalkokuva nousevasta raketista
Pohjois-Korean vuonna 1998 julkaisema kuva kantoraketista.KCNA

15.7.2006

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy päätöslauselman 1695 ja vaatii Pohjois-Koreaa lopettamaan ballististen ohjusten kokeet ja kieltää ohjuksiin liittyvän teknologian myymisen Pohjois-Koreaan.

9.10.2006

Pohjois-Korea tekee ensimmäisen ydinkokeen.

Tuhansia ihmisiä.
Onnistunutta ydinkoetta juhlittiin lokakuussa 2006 Pyongsongin kaupungissa lähellä pääkaupunki Pyongyangia.KCNA

14.10.2006

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy päätöslauselman 1718, jossa vaaditaan sekä ohjus- että ydinkokeiden lopettamista. Kieltää aseteknologian - sekä luksustuotteiden - myynnin Pohjois-Korealle. Jäädyttää aseohjelmassa mukana olevien henkilöiden ja yritysten varat sekä asettaa matkustuskieltoon ohjelman työntekijät perheineen.

YK:n kokous.
YK:n turvallisuusneuvoston kokous Pohjois-Korean pakotteista 14. marraskuuta 2006.Andrew Gombert/EPA

5.4.2009

Pohjois-Korea ampuu pitkän matkan ohjuksen Japanin ylitse, väittäen sen olleen yritys lähettää satelliitti avaruuteen. Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea pitävät sitä Taepodong 2 -ohjuskokeena.

Mustavalkoinen kuva savuvanasta rannikon yläpuolella.
Satelliittikuva huhtikuussa 2009 Musudan-rin avaruuskeskuksesta laukaistun ohjuksen savuvanasta ja räjähdyksestä.DigitalGlobe, EPA

13.4.2009

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee kokeen yksimielisesti ja päättää kiristää pakotteita. Pohjois-Korea eroaa ydinaseneuvotteluista ja päättää aloittaa uudelleen plutoniumin rikastamisen.

Ydinvoimala
Etelä-Korean television esittämä kuva Yongbyun ydinvoimalasta. Pohjois-Korea ilmoitti 25.5.2009 tehneensä onnistuneen ydinkokeen.Jeon Heon-Kyun/EPA

25.5.2009

Pohjois-Korean toinen maanalainen ydinkoe.

12.6.2009

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy päätöslauselman 1874, jolla kiristetään pakotteita mm. velvottamalla jäsenmaita tutkimaan Pohjois-Koreaan matkaavat rahdit. Jäsenmaita kehotetaan välttämään lainoitusta Pohjois-Korealle muussa kuin humanitäärisessä tai kehitysavun tarkoituksessa.

12.12.2012

Pohjois-Korea laukaisee raketin, jolla vie avaruuteen valvontasatelliitin. Ulkopuoliset asiantuntijat sanovat, ettei satelliitti ole koskaan ollut toiminnassa, joten kyse lienee kuitenkin ohjuskokeesta.

Raketti nousemassa lähtöalustalta.
Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n kuva Unha-3 raketin laukaisusta joulukuussa 2012.KCNA

12.2.2013

Pohjois-Korea tekee kolmannen maanalaisen ydinkokeensa.

6.1.2016

Pohjois-Korea tekee neljännen maanalaisen ydinkokeensa, ja väittää testanneensa vetypommia. Ulkopuoliset asiantuntijat epäilevät väitettä.

Kaksi miestä osottaa suurta näyttökarttaa.
Etelä-Korean meteorologisen laitoksen työntekijät osoittavat Pohjois-Koreasta mitattujen seismisten aaltojen keskipistettä Soulissa 6. tammikuuta.Bae Woo-Hwan/EPA

7.2.2016

Pohjois-Korea väittää lähettäneensä avaruuteen valvontasatelliitin onnistuneesti toista kertaa.

Kim
Kim Jong-Un seuraamassa raketin laukausua 7. helmikuuta.KCNA, Lehtikuva