Sipilä: Hallitus puuttuu yritysten verokikkailuun

Pääministerin mukaan hallitus aikoo suitsia useiden yritysten kuten sähkönsiirtoyhtiö Carunan harrastamaa verosuunnittelua sisäisillä lainoilla. Hallitusohjelmassa on veropohjan tiivistämishanke, jolla pyritään keräämään 150 miljoonaa verotuloja.

politiikka
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Keskustan Politiikka- ja Toimintapäivillä Tampereella 6. helmikuuta.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii, että veropohjaa tiivistetään rajoittamalla korkojen vähentämistä yritysverotuksessa.

Jos Suomessa hankitaan ulkomaisella pääomalla liiketoimintaa suomalaisen holding-yhtiön kautta, siirretään korkotuloja usein pois Suomesta. Silloin verotettavaa tuloa jää vain vähän Suomeen. Muiden muassa sähköyhtiö Caruna on välttänyt veronmaksua Suomessa tämän niin kutsutun alikapitalisoinnin avulla.

Verojen kiertämiseen voitaisiin tällaisissa tapauksissa puuttua rajoittamalla yritysverotuksen korkovähennysoikeuksia. Sipilän mukaan ongelmaan on jo puututtu, ja nyt selvitetään korkovähennysoikeuden kiristämistä.

Yritysverotuksen lähtökohtana on, että verot maksetaan siihen maahan, missä tulos syntyy.

Juha Sipilä

Sipilä ei halua kertoa, kuinka alas korkovähennysoikeus pitäisi laskea. Hallitusohjelmassa on veropohjan tiivistämishanke, jolla pyritään keräämään 150 miljoonaa verotuloja.

– Yritysverotuksen lähtökohtana on, että verot maksetaan siihen maahan, missä tulos syntyy, muistuttaa Sipilä.

Sipilä vastasi keskustaväen kysymyksiin puolueen politiikka- ja toimintapäivillä Tampereella.