Puolustusvoimat tarjoaa työntekijöilleen ilmaisia vieroituslääkkeitä – "Työajalla ei tupakoida"

Puolustusvoimat suitsii työntekijöiden tupakointia vähentämällä tupakkapaikkoja. Tarjolla on myös vieroituslääkkeitä ja nikotiinin korvaustuotteita ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi.

Kotimaa
Varusmiehiä Helsingin Santahaminassa.
Yle

Puolustusvoimien pääesikunnan suosituksen mukaan työajalla ei tupakoida. Myös tupakkapaikkojen määrää vähennetään ja ne sijoitetaan kauemmas uloskäynneistä.

Pääesikunnan päällikkölääkäri Maria Danielsson kertoo, että Puolustusvoimien 12 000 työntekijästä noin 13 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Keskimäärin suomalaisista aikuisista noin 5 prosenttia käyttää nuuskaa.

– Työajalla ei tupakoida, mutta taukojen aikana saa aikuinen ihminen tehdä, mitä haluaa, Danielsson toteaa työntekijöiden ohjeistuksesta.

"Tupakan mittaisista tauoista" Puolustusvoimat luopui vuonna 2013.

Yhtenäiset käytännöt kaikkiin varuskuntiin

Käytäntöjä on määrä yhtenäistää kaikissa varuskunnissa tupakkasääntöjen osalta.

Puolustusvoimien tavoitteena on, että työntekijöiden asenne ja käytös vaikuttaisivat tupakointia vähentävästi myös alokkaiden keskuudessa.

– Tarjoamme työntekijöille henkilökohtaista tukea tupakkatuotteiden käytön lopettamisessa, Danielsson sanoo.

Danielssonin mukaan työntekijä voi saada vieroituslääkkeen aloituspakkauksen ilmaiseksi osana vieroitushoitoa kolmen kuukauden ajan.

– Tutkimusten mukaan tupakoitsija on poissa työpaikalta noin 17 työpäivää vuodessa, jos lasketaan mukaan tupakointiin kuluva aika ja sairauspoissaolot, Danielsson laskee.