Trump haluaa lisää kidutusta

Seuraavaan esivaaliin valmistautuvat republikaaniehdokkaat puhuivat vaaliväittelyssään mm. terroriepäiltyjen kuulustelukeinoista. Donald Trump oli omilla linjoillaan.

USA:n presidentinvaali
 Marco Rubio ja Donald Trump osallistuvat vaaliväittelyyn.
Marco Rubio ja Donald Trump osallistuivat republikaanipuolueen vaaliväittelyyn New Hampshiressä sunnuntaina.Joe Raedle / AFP

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuuden tavoittelijat kävivät viime yönä Suomen aikaa kiivaan vaaliväittelyn.

Väittelyn kuohuttavimman kommentin esitti kannatuskyselyissä johdossa liikemies Donald Trump.

Ehdokkaat keskustelivat presidentti George W. Bushin hyväksymistä terroriepäiltyjen "tehostetuista kuulustelukeinoista", joihin kuului myöhemmin kielletty vesikidutus (waterboarding). Siinä kuulusteltavalle aiheutetaan hukkumisen tunne.

Trump ilmoitti, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän toisi vesikidutuksen takaisin, "ja hemmetin paljon pahempaakin", hän julisti.

– Lähi-idässä katkotaan kristittyjen päitä. On ihmisiä, jotka katkovat päitä toisilta. [...] Keskiajan jälkeen ei ole nähty sellaista, mitä nyt tapahtuu, Trump perusteli.

Muut ehdokkaat olisivat tyytyneet niihin rajoituksiin, joita kongressi on vesikidutukselle asettanut. Ted Cruz sanoi, ettei pitänyt vesikidutusta kidutuksena, mutta vastustaisi silti sen käyttöä, kertoo Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Marco Rubio ilmotti, ettei presidenttinä sulkisi Guantanamon pahamaineista vankilaa. Nykyinen presidentti Barack Obama on asettanut tavoitteekseen vankilan sulkemisen.

– Meidän pitäisi viedä ihmisiä Guantanamoon, ei sulkea sitä, Rubio sanoi.

Rubio, jonka suosio on ollut kovassa nousussa, joutui erittäin kovan arvostelun kohteeksi muiden ehdokkaiden taholta. Ankarimmin häntä vastaan hyökkäsivät Chris Christie ja Jeb Bush.

Presidenttikilvan seuraava esivaali käydään New Hampshiren osavaltiossa tiistaina.

Lähteet: Yle