"Uusi omistaja voi laittaa tärkeysjärjestyksen uusiksi" – STUK seuraa Olkiluodon työmaan edistymistä

Ranskassa järjestellään energiayhtiö Arevan ja Électricité de Francen toimintoja yhteen. Säteilyturvakeskuksen mukaan yhdistyminen voi johtaa siihen, ettei Olkiluodon ydinvoimalahanke ole uuden yhtiön tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen.

OL3 -laitosyksikön reaktorihalli kuvattuna viime elokuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viimeisten kuukausien aikana Olkiluodon ydinvoimalan työmaalta ei ole kuulunut huonoja uutisia. Helmikuun alussa työmaalla aloitettiin ydinvoimalan käyttö- ja turva-automaatiojärjestelmän testaus.

Kaikki ei välttämättä etene jatkossa yhtä auvoisasti kuin viime aikoina. Säteilyturvakeskus STUK seuraa tällä hetkellä, miten laitostoimittaja Arevan yhtiöjärjestelyt Électricité de Francen (EDF) kanssa etenevät.

– Jos EDF tulee omistajaksi, he voivat laittaa asioita uuteen tärkeysjärjestykseen. Sitä kautta meille voi valvonnan kannalta tulla lisää katsottavaa, jotta edelleen osaaminen ja resurssit riittävät turvallisuuden takaamiseen, sanoo Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Heinäkuussa valtionyhtiö EDF lupautui ostamaan enemmistön Arevan ydinvoimaliiketoiminnasta. Tämän jälkeen useat kansainväliset mediat ovat kertoneet lähteisiinsä vedoten, että yhtiöjärjestelyssä on tullut mutkia matkaan.

Paitsi että ranskalaisosapuolet riitelevät rahasta, he myös taittavat peistä Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan viivästymisvastuista. Ydinvoimalan tilaaja Teollisuuden Voima TVO ja laitostoimittaja Areva vaativat toisiltaan miljardikorvauksia laitoksen myöhästymisestä.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan EDF ei halua Olkiluodon myöhästelyjen maksumieheksi. Ranskalaislehti Les Echosin puolestaan kirjoittaa, että EDF haluaisi siirtää vastuun kokonaan uudelle toimijalle. TVO:lle tämä ei käy.

– TVO:lla on laitostoimittajan kanssa sopimus, jossa määritellään hyvinkin tarkasti vastuut ja velvollisuudet. Haluamme, että nämä vastuut ja velvollisuudet hoidetaan laitostoimittajan puolelta onnistuneesti, sanoo TVO:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen.

Tällä hetkellä laitoksen rakentaminen on noin seitsemän vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.  

EDF:llä myös omia ongelmia

EDF:llä on pitkään siintänyt suunnitelmissa ydinvoimaloiden rakentaminen Isoon-Britanniaan. Yhtiö ilmoitti lokakuussa 2015 rakentavansa kaksi ydinvoimalaa Hinkley Pointiin kiinalaisen kumppaninsa CGN:n kanssa.

Tämän lisäksi kumppanit suunnittelevat kahden ydinvoimalan rakentamista Sizewelliin. Ison-Britannian hankkeet ovat useaan otteeseen lykkääntyneet, koska EDF:llä on ollut vaikeuksia löytää hankkeisiinsa sijoittajia ja kumppaneita.

Vaikeuksia EDF:llä on ollut myös Ranskassa. Flamanvillen ydinvoimala on jo useita vuosia myöhässä alkuperäisestä aikataulusta ja budjetti on ylitetty useilla miljardeilla euroilla. Nyt ydinvoimalan rakenteista on löytynyt vikoja, jotka voivat tarkoittaa jo rakennetun purkamista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö on todennut, ettei se tee sitovaa tarjousta Arevasta, ennen kuin yhtiö on suojassa Olkiluodon riskeiltä.

Yhtiö ei haluakaan käsiinsä uusia ongelmia, kun sillä on edessä yli 23 miljardin euron investoinnit Hinkley Pointiin. Varsinkin kun yhtiön taloustilanteessa on toivomisen varaa.

Kiihtynyt keskustelu

Viime kuukausina keskustelu ranskalaisyhtiöiden yritysjärjestelystä ja Olkiluodon valmistumisesta on kiihtynyt kansainvälisessä mediassa. Tämä on myös tarkoittanut sitä, että suomalaisviranomaiset ja TVO ovat joutuneet vastaamaan useisiin väitteisiin.

Tammikuun lopussa Reuters uutisoi ranskalaisen elinkeinoministerin Emmanuel Macronin todenneen, että hän ja suomalaiskollega Olli Rehn (kesk.) olivat sopineet antavansa Arevalle ja TVO:lle kuukauden aikaa kiistojensa selvittämiseen.

Suomen elinkeinoministeriöstä kiistetään, että asiasta olisi sovittu. TVO:n omistavat suomalaiset energia- ja teollisuusyhtiöt, joihin hallituksella ei ole suoraa vaikutusvaltaa.

Säteilyturvakeskus ja TVO keskittyvät tällä hetkellä seuraamaan keskustelun ja yhtiöjärjestelyn etenemistä Ranskassa.

Jos EDF ottaa Arevan ydinvoimatoiminnan itselleen ja laittaa tärkeysjärjestyksen uusiksi, eikö tämä tarkoita aikataulujen venymistä jälleen entisestään?

– Sitä on ihan turha lähteä arvioimaan, koska järjestelyn kokonaiskuva ja yksityiskohdat eivät ole tiedossa. Laitostoimittaja vastaa laitoksen toimitusaikataulusta, ja se jää sitten heidän arvioitavakseen, TVO:n Virkkunen vastaa.

Säteilyturvakeskus ei puolestaan ota asiaan kantaa, sillä aikataulujen tarkkailu ei kuulu sen vastuualueelle.

Arevan nykyisen arvion mukaan Olkiluodon kolmosvoimalan pitäisi tuottaa sähköä verkkoon viimeistään vuonna 2018.