1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Opiskelijan surma kiristää Italian ja Egyptin välejä – "eläimellistä väkivaltaa"

Italiassa on vallalla epäilys, että Kairossa kadonnut ja kidutettuna löydetty opiskelija kuoli poliisiväkivallan uhrina.

Ulkomaat
Aktivistit kunnioittavat Giulio Regenin muistoa Italian suurlähetystön edustalla Kairossa.
Aktivistit kunnioittivat Giulio Regenin muistoa Italian suurlähetystön edustalla Kairossa lauantaina.Oliwer Weiken / EPA

Italialaisen tohtoriopiskelijan Giulio Regenin väkivaltainen kuolema Egyptissä kiristää maiden välejä. Italian tiedotusvälineiden mukaan maan viranomaiset epäilevät Regenin kuolleen Egyptin poliisin kiduttamana.

Regeni katosi tammikuun 25. päivä lähdettyään tapaamaan tuttaviaan Kairon keskustaan. Hän oli tehnyt väitöskirjaansa Egyptin työväenliikkeestä ja haastatellut sen aktiiveja.

Muutama päivä myöhemmin Regenin runneltu ruumis löytyi tienvarresta Kairon laitamilta. Italialaisen uutistoimisto ANSAn mukaan ruumiinavauksissa siitä löydettiin julman pahoinpitelyn merkkejä. Luita oli murtunut. Kuolinsyy oli ilmeisesti niskan vääntäminen niin, että selkänikama oli murtunut estäen hengittämisen.

Italian sisäministeri Angelino Alfano on vaatinut Italian johtoa auttamaan surman tutkimisessa. Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi onkin luvannut maansa kaiken tuen.

Alfanon mukaan Regeni oli ennen kuolemaansa joutunut kokemaan "epäinhimillistä, eläimellistä väkivaltaa".

Onko poliisi surman takana?

Surma koettelee kuitenkin vakavasti maiden suhteita. Vahvistamattomien tietojen mukaan Italiassa epäillään, että Egyptin turvallisuusjoukot olisivat surman takana.

Egyptin ihmisoikeusjärjestöt ovat jo kauan syyttäneet maan turvallisuuselimiä pidätettyjen "katoamisista" ja kiduttamisesta. Viime vuonna järjestöt laskivat 314 "katoamista" ja tänä vuonna niitä on ollut jo 35. Useimmat kadonneet löytyvät myöhemmin vankiloista, mutta viime vuonna viisi ihmistä löydettiin kuolleina, yksi heistä kidutettuna.

Viranomaisten väkivalta kohdistuu varsinkin islamisteihin, mutta myös ammattiyhdistysaktiiveihin. Italiassa uskotaan, että poliisi on halunnut Regenin kertovan tapaamistaan ay-johtajista ja heidän antamistaan tiedoista.

Italialainen tutkijajoukko on matkustanut Kairoon selvittämään asiaa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi