1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä sijoitti uusimpia "ilmaherruus"-hävittäjiään Syyriaan – voi voittaa Turkin F-16-koneet

Suhoi Su-35 on Venäjän ilmavoimien tehokkain konetyyppi. Neljä hävittäjää on venäläistietojen mukaan Syyriassa äärimmäisessä valmiudessa. Al-Jazeera-uutiskanava antaa koneiden sijoittamiselle toisen selityksen, joka ei ole Venäjän kannalta kovin mairitteleva.

Ulkomaat
Su-35 MAKS-2013 -ilmailunäytöksessä Venäjällä elokussa 2013.
Su-35 -hävittäjä MAKS-2013 -ilmailunäytöksessä Venäjällä elokussa 2013.Sergei Chirikov / EPA

Venäjä on viikonlopun aikana sijoittanut neljä Suhoi Su-35-hävittäjänsä Syyrian Latakian tukikohtaan.

Koneiden sijoittaminen on uusi vaihe Venäjän ja Turkin välisessä vihoittelussa, joka alkoi marraskuussa, kun Turkki ampui alas sen ilmatilaa loukanneen venäläisen hävittäjäpommittajan.

Perjantaina Turkki kertoi venäläisen Su-34-hävittäjäpommittajan rikkoneen ilmatilaansa, mihin Turkki vastasi kiukkuisesti.

Suhoi Su-35-koneet, Naton koodinimeltä Flanker E:t, ovat Venäjän ilmavoimien uusinta kalustoa. Niitä on uutiskanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) mukaan aktiivikäytössä vasta noin 40 kappaletta.

Su-35:tä kuvataan "ilmaherruushävittäjäksi", eli se voi pitää hallussaan alueensa ilmatilaa. Su-35 on toimintakyvyltään ja varustelultaan niin tehokas, että sen uskotaan voittavan Turkin ilmavoimien käytössä olevan yhdysvaltalaiset F-16-hävittäjät, mikäli maiden välille syttyisi avoin aseellinen selkkaus.

Eurooppalaisten Typhoon- ja Rafale-hävittäjien arvioidaan olevan Su-35:n vertaisia. Ainoa selkeästi Su-35:ä parempi hävittäjätyyppi on asiantuntijoiden mukaan vain yhdysvaltalainen tutkassa näkymätön F-22 Raptor.

Venäjän arvioidaankin tuoneen Suhoit Syyriaan vain painostaakseen Turkkia. Syyrian sisällissodan pommituksissa niistä ei ole mitään hyötyä.

Venäläisen Russia today -uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan koneet sijoitetaan aina kaksittain äärimmäisen valmiuteen. Koneiden on oltava valmiina nousemaan ilmaan 60 sekunnissa hälytyksestä.

Toinenkin selitys

Uutiskanava al-Jazeera esittää huippuhävittäjien sijoittamiselle toisenkin selityksen.

Venäjä on ilmoittanut sijoittavansa Syyriaan huippunykyaikaisen S-400-ilmatorjuntaohjuslaitteiston.

Al-Jazeeran saamien vihjeiden mukaan Syyriassa olisi kuitenkin vain osia järjestelmästä. Uutiskanavan mukaan Venäjä on saattanut tehdä Israelin kanssa sopimuksen, ettei alueelle sijoiteta pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia.

Koska S-400 ei ole toimintakäytössä, Venäjä tarvitsee toisenlaisen pelotteen Turkkia vastaan. Suhoi Su-35 olisi juuri sellainen, al-Jazeera päättelee.

Lähteet: Yle

Lue seuraavaksi