DN: Ruotsalaisäänestäjille maahanmuutto on tärkein yhteiskunnallinen kysymys

Maahanmuuton merkitys äänestäjille on kaksinkertaistunut sitten viime kesäkuun. Kyseessä on suurin koskaan mitattu yksittäistä asiakysymystä koskeva muutos, tutkimusyhtiö Ipsoksen analyytikko Johanna Laurin Gulled sanoo Dagens Nyheterille.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Tanskassa syyskuussa
Poliisit seurasivat tilannetta sivusta Tanskan Kliplevissä syyskuussa, kun Saksasta tulleet turvapaikanhakijat pyrkivät kohti Ruotsia.Benjamin Nolte/EPA

Maahanmuutosta on tullut ruotsalaisäänestäjille ylivoimaisesti tärkein yhteiskunnallinen kysymys, osoittaa sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun)mielipidemittausyhtiö Ipsoksella teettämä kysely.

Kyselyn mukaan 40 prosenttia äänestäjistä pitää maahanmuuttoa ja kotouttamista tärkeimpänä kysymyksenä. 18 prosentille koulut ja koulutus ovat tärkein asia.

Ipsoksen mukaan maahanmuutto ei ole koskaan aiemmin noussut tärkeimmäksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi.

Viimeksi asiaa kysyttiin kesäkuussa 2015, jolloin 28 prosenttia vastanneista piti tärkeimpänä koulutusasioita ja 23 prosenttia työtä ja työllisyyttä. Tuolloin 20 prosenttia vastaajista nosti maahanmuuttoasiat ykköseksi.

– On harvinaista nähdä näin suuria muutoksia. Tämä on suurin yksittäistä kysymystä koskeva muutos, jonka olemme koskaan nähneet tässä mittauksessa, Ipsoksen analyytikko Johanna Laurin Gulled sanoo DN:lle.

Ipsos on myös kysynyt, minkä puolueen maahanmuuttopolitiikkaa ruotsalaisäänestäjät pitävät parhaana. Ruotsidemokraattien politiikkaa tuki 21 prosenttia ja hallituspuolue sosiaalidemokraattien maahanmuuttopolitiikkaa 17 prosenttia.

Yli 160 000 ihmistä haki turvapaikkaa Ruotsista vuonna 2015. Historiallisen suuri turvapaikanhakijamäärä on johtanut rajatarkastusten aloittamiseen ja turvapaikkalakien kiristämiseen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus