1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jääsilta romahti Juuassa – ennätys jäi saavuttamatta

Lauhtunut sää on romahduttanut jääsillan Juuassa. Silta romahti maanantaina aamuyöllä. Silta oli romahtaessaan yhä ilmatäytteisen muotin päällä, joten maailman pisimmän jääsillan ennätystä ei ehditty rikkoa.

Kotimaan uutiset
Romahtanut jääsilta Juuassa
Jääsilta romahti Juuassa maanantaina aamuyöllä.Thomas Meijerman
Sortuneen jääsillan toinen pää.
Juuan jääsilta on romahtanut, mutta muut teokset ovat pystyssä.

Lämmin ja sateinen sää on romahduttanut jääsillan Juuassa. Silta romahti varhain maanantaiaamuna.

Sillan tekninen valmistelu aloitettiin Nunnanlahdessa joulukuun alussa, varsinainen sillanrakennus käynnistyi joulun välipäivinä. Lauhan ja vähälumisen alkutalven jälkeen rakennustyöt päästiin käynnistämään kireässä pakkassäässä. Nyt lauhtunut sää kuitenkin tuli mitä pahimpaan aikaan.

– Vahinkoja kartoitetaan parhaillaan. Nyt selvitetään syytä siihen, mikä aiheutti romahduksen ja pystytäänkö siltaa vielä korjaamaan. Vielä ei ole varmaa, että onko kaikki menetetty vai ei, projektikoordinaattori Heidi Tanskanen kertoo.

Tavoitteena oli rakentaa Juukaan maailman pisin jääsilta. Ennätyspitkä, kaareltaan noin 50-metrinen silta rakennettiin ilmatäytteisen muotin päälle. Ennätys jäi kuitenkin tänä vuonna rikkomatta, koska silta ei ehtinyt seisoa ilman muottia.

Silta pyrittiin toteuttamaan Leonardo Da Vincin vuonna 1502 tekemän rakennesuunnitelman pohjalta. Sillan rakentamiseen osallistui noin 30 henkilön rakentajajoukko. Jääsilta oli hollantilaisen teknillisen yliopiston kokeellisen arkkitehtuurin projekti. Rakennusurakassa oli mukana opiskelijoita myös muun muassa Belgiasta, Portugalista, Englannista ja Suomen Aalto-yliopistosta.

Sillan romahtamisesta huolimatta Nunnanlahden jäärakennusalueen avajaiset pidetään ensi lauantaina. Alueen muut rakennelmat ovat valmistuneet suunnitellusti.

Jääpaviljonki avattiin viime lauantaina. Juukalaiset ovat rakentaneet alueelle myös 300 metrin lumimuurin, suuren liukumäen sekä lumi- ja jääveistoksia. Nyt järjestäjien toiveissa on, että lauhasää ei tee tuhoa muille rakennelmille.

Lue seuraavaksi