"Saamelaisuus on minulle normaali asia"

Perinteisesti saamelaisnaiset ovat olleet paljonkin tasa-arvoisemmassa asemassa Peräpohjolan naisiin verrattuna. Sekin saattaa olla jo hämärtynyttä, että nyt ollaan aika lailla samanlaisia. Näin miettii Lapin naisista kirjailija Siiri Magga-Miettunen.

Sápmi
Magga-Miettunen, kirjailija
Inarin Kutturasta syntyisin oleva Siiri Magga-Miettunen on juurtunut Kemiin. - Olen ollut täällä 40 vuotta ja tämä on erinomainen paikka olla kirjailijana. Kutturassa vietän kesiä.Paula Hiljanen / Yle

Inarilaisesta poronhoitoperheestä ponnistanut Siiri Magga-Miettunen on eläkkeellä oleva luokanopettaja. Merilappilaisena kirjailijana hän on summannut vuosiaan teoksiinsa, jotka kertovat verevästi eletystä elämästä.

Poronhoitoperheissä naiset olivat samalla tavalla porohommissa kuin miehet. Tasa-arvo näkyi muun muassa talousasioissa. Ylivieskan evakkoajoilta hän muistaa tilanteen.

– Siellä Lapin naiset olivat ihmetelleet, kun emännät pyysivät isännältä rahaa kenkien ostamiseen. He olivat kysyneet, että eikö itselläsi ole rahaa, kun sinun täytyy kysyä toiselta.

Kirjailijan suosikkiteema ovat naiset ja erityisesti Lapin naiset.

"Maailmanlaajuisesti olisi kaikkein tärkeintä huolehtia ja auttaa naisia eteenpäin."

Siiri Magga-Miettunen

– Naiset ovat joka puolella kulttuurin kantajia ja kieli on nimenomaan äidinkieli. Tämän takia maailmanlaajuisesti olisi kaikkein tärkeintä huolehtia ja auttaa naisia eteenpäin. Silloin se koko kansa menee eteenpäin.

Kahden kulttuurin rajoilla eläminen on ollut antoisaa

Suomessa on Magga-Miettusen näkemyksen mukaan suurinpiirtein kaikilla perusmuodossaan asiat hyvin. Nuoren sukupolven kohtalo kuitenkin mietityttää.

– Aikamoinen huoli on saamen kielen säilymisestä nuorison ja lapsten keskuudessa, jos mennään asumaan muualle Suomeen. Siellä enemmistön paine on kova.

Kirjailija kavahtaa hieman sanaa ylpeys, kun tulee kysymys saamelaiseksi syntymisestä.

– Ylpeä on nykyajan muotisana. Saamelaisuus on minulle normaali hyvä asia. En minä siitä ylpeä ole, mutta tyytyväinen minä olen!

– Olen saanut elää kahden kulttuurin rajoilla. Se on ollut hedelmällinen paikka.

Tyytyväisyyttä hän tuntee muistakin asioista. Joutavanpäiväinen sureminen on hukkaan heitettyä aikaa, lataa Magga-Miettunen.

– Monta asiaa olen oppinut ja jättänyt monta huolta huolehtimatta. Ei niitä kannata huolehtia. Siitä on tehty tutkimuskin, mitä kuolinhetkellä eniten kadutaan ja se on kaikesta turhasta huolien kantamisesta. Eivät ne siitä parane, vaikka niitä miettii yöt ja päivät.