1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vievätkö valintasi tuntitolkulla? Rajaa, suhteuta sekä listaa plussat ja miinukset

Yksi tekee kaikki päätöksensä nopeasti intuitiolla, kun toinen pähkäilee ja punnitsee pienetkin asiat ajan kanssa. Päätöksiin liittyy usein epävarmuutta, jota ihmiset sietävät eri tavoin.

Kotimaan uutiset
Ruutupaperille listattu putkiremontin plussat ja miinukset.
Yle

Pikkupoika oli saanut luvan valita lelukaupasta, minkä lelun tahansa. Mukana ollut isä tiesi entuudestaan, että kannattaa kaikessa rauhassa istahtaa tuolille – valinnassa menisi tunti.

Koulupsykologi Anssi Tikkanen toteaa, että esimerkki kuulostaa tutulta. Tarjolla on monta hyvää vaihtoehtoa, joista mikään ei olisi selkeästi oikea tai väärä vaihtoehto. Jotkut kykenevät tällaisissakin tilanteissa nopeisiin ratkaisuihin, kun taas toiset punnitsevat esimerkin pojan tapaan valintaansa todella pitkään ja huolellisesti.

Valinnat vaativat päätöksentekokykyä. Päätöksiin taas liittyy yleensä epävarmuus, jota ihmiset sietävät eri tavoin.

Kun asioita saa mielestä pois paperille, se usein selkeyttää valintatilannetta.

– Valintojen tekeminen on varmaankin yhteydessä ihan temperamenttityyppiin ja persoonallisuuden piirteisiin, Tikkanen toteaa.

Mielestä paperille

Ongelmaksi päättämättömyys muodostuu Tikkasen mukaan sitten, kun valinnat alkavat vaatia mahdottoman paljon aikaa ja energiaa. Ne kuormittavat ajatuksia, saattavat aiheuttaa ikäviä tunteita tai tulevat uniin.

Tikkanen neuvoo kuulostelemaan omaa intuitiota. Myös vaihtoehtojen rajaaminen voi auttaa.

– Kun vaihtoehdot on rajannut esimerkiksi kolmeen, kannattaa listata niihin liittyvät plussat ja miinukset itse tai jonkun läheisen kanssa. Kun asioita saa mielestä pois paperille, se usein selkeyttää valintatilannetta.

Asiat mittasuhteisiin

Tikkanen kohtaa valintojen vaikeuden kanssa kamppailevia nuoria yläkouluissa ja lukioissa. Oppilaat pohtivat kovasti tulevaisuutta: Mikä minusta tulee? Mikä minusta pitäisi tulla? Heitä huolestuttaa muun muassa, että jatko-opiskelupaikka tulee valittua väärin ja "kaikki menee pieleen".

Anssi Tikkenen
Petra Haavisto / Yle

– Samaan tulokseen on monia reittejä. Vaikka valitset nyt tämän reitin, voit korjata sitä myöhemmin toisella valinnalla siihen suuntaan, mihin haluat sillä hetkellä mennä, Tikkanen kertoo esimerkin nuorille antamistaan vinkeistä.

Hän neuvoo usein suhteuttamaan asiat:

– Tämä ei ole mikään talvisota tai miehitetty lento marssiin. Panoksena ei ole ihmishenkiä tai miljoonia dollareita. Voit muuttaa valintaasi myöhemmin ja reagoida uuteen tilanteeseen. Pitää oppia vähän sietämään epävarmuutta, se kuuluu elämään, Tikkanen toteaa.