Stubb: Verojen pakoilu Portugalissa pannaan kuriin – "Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa"

Suomi neuvottelee parhaillaan Portugalin kanssa uudesta verosopimuksesta. Valtiovarainministerin mukaan tuloksia olisi saatava lähiviikkojen aikana.

politiikka
Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander StubbRoni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lupaa panna verojen pakoilun Portugalissa kuriin. Stubb sanoo Ylen haastattelussa, että jos Portugalin kanssa ei saada neuvoteltua uutta verosopimusta, vanha verosopimus irtisanotaan.

– Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa seuraavien viikkojen, kuukauden aikana. Joko allekirjoitetaan verosopimus, joka on Espanjan verosopimuksen kaltainen tai sitten me irtisanomme sen vanhan verosopimuksen, joka Portugalin kanssa on, Stubb totesi tänään maanantaina.

Eli tarkoittaako tämä sitä, että tämä tie on tukittu?

– Kyllä, Stubb vakuutti.

Nykyisen verosopimuksen mukaan Suomi ei voi verottaa Portugaliin maksettavia yksityissektorin eläkkeitä. Portugalissa asuvat ulkomaalaiset eläkeläiset voivat hakea kymmenen vuoden mittaista verovapautta Portugalilta.

Suomi allekirjoitti viime vuoden lopussa Espanjan kanssa uuden verosopimuksen, jonka myötä Suomen verottamisoikeus Espanjassa asuviin suomalaisiin laajenee. Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi on saanut verottaa vain julkisesta palveluksesta maksettavia eläkkeitä. Uuden sopimuksen myötä Suomi voi verottaa kaikkia Espanjaan maksettavia eläkkeitä.

Valtioneuvoston on määrä hyväksyä Espanjan kanssa tehty verosopimuksen tällä viikolla. Sopimuksen voimaanastumisaika on noin kolme vuotta.