Myanmarin presidentinvalinnasta jännitysnäytelmä – Aung San Suu Kyillä ehkä sittenkin mahdollisuuksia

15 vuotta kotiarestissa istunut Aung San Suu Kyi saattaa vastoin odotuksia nousta Myanmarin presidentiksi. Presidenttiehdokkaiden nimet julkistetaan maaliskuun lopussa. Historiallisen vallansiirron kulisseissa neuvotellaan huhujen mukaan myös perustuslain muuttamisesta.

Aung San Suu Kyi Myanmarin uuden parlamentin istunnossa 3. helmikuuta. Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmar eli entinen Burma on saamassa yli viiteenkymmeneen vuoteen ensimmäiset demokraattisesti valitut johtoelimet. Vuonna 1962 sotilaskaappauksessa valtaan noussut armeija aloitti asteittaisen avautumisen viisi vuotta sitten.

Viime marraskuun parlamenttivaaleissa suurin oppositiopuole, vuoden 1988 opiskelijaliikkeestä syntynyt NLD, sai murskavoiton. NLD sai 80 prosenttia valittavina olleista paikoista.

Marraskuun vaalit olivat ensimmäiset vapaata vaalit maassa 25 vuoteen. NLD voitti myös vuonna 1990, mutta tuolloin vaalitulos mitätöitiin.

NLD:n hallitsema parlamentti aloitti istuntonsa tämän kuun alussa. Uusi hallitus on määrä valita pian ja presidentti maaliskuun loppuun mennessä.

Presidentin virka kruunaisi Suu Kyin vaikean uran

Suurin huomio on kiinnittynyt presidentin valintaan, sillä nykyinen laki estää demokratiakamppailua johtaneen Aung San Suu Kyin nousun virkaan.

Perustuslain mukaan presidentti ei voi olla henkilö, jolla on ulkomaalainen puoliso tai lapsia. Suu Kyin edesmennyt mies oli britti ja hänen kahdella lapsellaan on Britannian passi.

Aung San Suu Kyi sai Nobelin rauhapalkinnon vuonna 1991 ja vietti yli 15 vuotta kotiarestissa ennen viimeisintä vapautumistaan vuonna 2010. Hän on nyt 70-vuotias.

Viikonloppuna kerrottiin, että perustuslain muuttamisesta käytäisiin viime hetken neuvotteluja ennen presidentin valitsemista.

Esimerkiksi sotilashalllituksen perustama Myanmarin valtion televisio kertoi, että neuvotteluissa saatettaisiin sopia Suu Kyin presidentinviran estävän pykälän 59  mitätöimisestä.

Armeija vaitonainen neuvotteluista

Maanantaina armeijan edustaja kuitenkin kiisti tiedot.

– Mitään neuvotteluja pykälästä 59 ei käydä, sanoi armeijaa tukevan parlamenttiryhmän tiedottaja Tin San Naing.

"On ennenaikaista vahvistaa, että Suu Kyistä tulee presidenttiehdokas"– politiikan tutkija Yan Myo Thein The Guardianissa.

Perustuslain muuttamiseen tarvitaan 75 prosenttia äänistä ja yksi tämän päälle. Armeija hallitsee 25 prosenttia parlamentista, joten NLD ei pysty yksin muuttamaan perustuslakia.

Aiemmin oli arvioitu, että presidentin valinta tapahtuu helmikuussa. Maanantaina julkistetun aikataulun mukaan presidenttiehdokkaiden nimet julkistetaan maaliskuun 17. päivä, eli vain pari viikkoa ennen kuin uuden presidentin on määrä astua virkaan 1. päivä huhtikuuta.

Aikataulun viivästyttäminen viittaa monien tarkkailijoiden mukaan siihen, että perustuslain muuttamisesta käydään jonkinlaisia neuvotteluja.

Presidentti tulee joka tapauksessa NLD:n riveistä

Näyttää selvältä, että tuli presidentiksi valittua kuka hyvänsä, henkilö edustaa parlamentin suurinta ryhmää NLD:tä.

Maaliskuun 17. päivä parlamentin ylä- ja alahuone sekä armeija julkistavat kukin oman ehdokkaansa presidentin virkaan. Lopullisen valinnan tekee 664-paikkainen parlamentti äänestämällä.

Aung San Suu Kyi on aiemmin antanut ymmärtää, että vaikka hän ei itse nousisi presidentiksi, tulee hän joka tapauksessa vetämään lankoja tulevan presidentin takana.