Hypokoira haistaa alhaisen verensokerin – jatkossa ehkä julkisissakin tiloissa

Alhainen verensokeri voi olla diabeetikolle kohtalokas. Hypokoirat on koulutettu haistamaan, milloin sokeritasot laskevat liikaa. Koirilla ei ole vielä virallista asemaa Suomessa, mutta jatkossa ne saattavat valvoa omistajiensa arkea myös julkisissa tiloissa. Vetoomus eduskunnalle on jo jätetty.

verensokeri
koira haistelee ihmisen kättä
Kati Rantala / Yle

Kolmevuotias sekarotuinen Siru voi jonain päivänä pelastaa perheen Jesse-pojan elämän. Ainakin sen läsnäolo luo tunteen siitä, että apu on lähellä. Kati Haula päätti lähteä Sirun kanssa koulutukseen heti, kun kuuli poikansa sairastuneen diabetekseen.

Suomessa on tällä hetkellä alle 20 valmista hypokoiraa. Koirien käyttö diabeetikon apuna ei ole vielä laajasti tunnettua, mutta uusia hypokoiria koulutetaan jatkuvasti.

– En edes tiennyt, mitä tällainen käytännössä tarkoittaa. Nyt pyyhimme pojan otsaa sideharsoilla ja annamme Sirun haistella niitä. Siten se oppii, miltä liian alhainen verensokeritaso haisee, Haula kertoo.

Koira mukana siellä missä mittarikin

Siru osallistuu omistajansa kanssa Diabetesliiton hypokoirakurssille. Toista vuotta kestävän kurssin aikana se oppii käyttämään hajuaistiaan oikeiden asioiden tunnistamiseen.

– Koira ei korvaa mittaria, mutta se voi muistuttaa, koska verensokeri olisi syytä mitata. Se voi myös tarvittaessa hakea juotavaa tai apua, jos verensokeri laskee liian alhaiseksi, kertoo eläinkouluttaja Elisa Forsman Hypokoira-yhdistyksestä.

Forsmanin mukaan moni diabeetikko pelkää hypotiloja. Avustajan kulkeminen mukana luo vahvaa turvallisuudentunnetta. Siksi hypokoirille halutaan saada virallinen asema muiden avustajakoirien rinnalla.

– Eduskuntaan on lähetetty syksyllä vetoomus. Työn alla on, että saataisiin aikaan lakimuutos, joka mahdollistaisi hypokoirien ottamisen mukaan julkisille paikoille. Ne pääsisivät silloin esimerkiksi ravintolaan tai elokuvateatteriin ja tarvittaessa vaikka kouluun, Forsman toteaa.

Yölläkin uskaltaa nukkua

Haulan perheessä hypokoira lähtisi mukaan ainakin urheiluharrastuksiin. Verensokeri voi heitellä rajustikin liikunnan aikana. Hypokoira haistaa tilanteen vaikka jalkapallokentältä. Myös levossa koiran apu on korvaamaton.

– Diabeetikkolapsen kanssa joutuu valvomaan paljon. Koskaan ei voi tietää, missä arvot menevät yön aikana. Se pelottaa vanhempia. Koiran läsnäolo auttaa uskomaan siihen, että arvot pysyvät kunnossa, Kati Haula kertoo.