Koti-Idean ja entisen huonekaluliike Vepsäläisen konkurssit jälleen syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Koti-Ideaan ja Päijät-Hämeen Laskentaan eli entiseen huonekaluliike Vepsäläiseen liittyvän rikostutkinnan. Yhtiön vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja osaa törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Huonekaluliike Vepsäläinen
Koti-Idea
Mika Hirvonen / Yle

Keskusrikospoliisi epäilee seitsemää henkilöä rikoksesta Koti-Idean ja Päijät-Hämeen Laskennan eli huonekaluliike Vepsäläisen konkursseihin liittyen. Rikostarkastaja Erkki Rossin mukaan henkilöt ovat osin olleet molemmissa tapauksissa mukana.

Esitutkinnan perusteella Koti-Idean ja Suomen Koti-Idean välisessä liiketoimintakaupassa vuonna 2009 on luovutettu omaisuutta alihintaan. Kaupan jälkeen myyjä eli Koti-Idea asetettiin konkurssiin. Konkurssipesän mukaan vahingon määrä on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Vyyhtiä on jo kertaalleen tutkittu. Salpausselän syyttäjänvirasto teki kuitenkin syyttämättäjättämispäätöksen. Syyskuussa 2013 valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi lisätutkinnan, jota alkoi tehdä keskusrikospoliisi.

Rikostarkastaja Erkki Rossin mukaan tutkinta on ollut pitkäkestoinen ja tapahtumista on erilaisia näkemyksiä.

Keskusrikospoliisi on tutkinut tapahtumia törkeänä velallisen epärehellisyytenä. Esitutkinnassa on tutkittu myös Koti-Idea oy:n tilinpäätökseen liittyviä epäselvyyksiä, joiden perusteella kirjanpidosta vastuussa olevia epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Juttukokonaisuuteen liittyy myös Päijät-Hämeen Laskenta oy eli entinen huonekaluliike Vepsäläinen. Sen vastuuhenkilöiden epäillään syyllistyneen törkeään velallisen epärehellisyyteen. Yhtiön omaisuutta epäillään lahjoitetun ilman hyväksyttävää syytä. Päijät-Hämeen Laskenta asetettiin konkurssiin vuonna 2009.

Juttukokonaisuus on siirretty syyteharkintaan Helsingin syyttäjän virastoon. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.