Napakka nykäisy paljastaa epäilyttävän pankkikorttiautomaatin – Pieksämäellä tuore epäilys skimmauslaitteesta

Poliisi sai viikonloppuna kaksi tehtävää liittyen mahdolliseen skimmauslaitteeseen Pieksämäen ABC-asemalla. Komisario Ilpo Kortelainen kertoo, miten hän itse varmistaa korttiautomaattien turvallisuuden niitä käyttäessään.

Kotimaa
Mies laittaa pankkikorttia tankkausautomaattiin
Timo Leponiemi / Yle

Pieksämäellä ihmiset ovat huolissaan pankkikorttien tietoja varastavista kopiointilaitteista. Poliisi sai viikonloppuna kaksi ilmoitusta henkilöiltä, jotka epäilivät, että heidän pankkikorttitietonsa oli varastettu tankkaamisen yhteydessä ABC-huoltoasemalla. Poliisi kävi tarkistamassa ABC:n tankkausautomaatit, eikä niissä ollut kopiointilaitetta. Poliisi epäilee, että jos tiedot on kopioitu, se on tapahtunut jo aiemmin.

– On hyvin harvinaista, että kortti skimmataan aamulla ja tapahtunut havaitaan jo illalla. Todennäköisempää on, että havainto tapahtuneesta tulee viiveellä, kun asiaa on selvitelty ensin pankin kanssa, komisario Ilpo Kortelainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi ei varsinaisesti tutki Pieksämäen skimmausepäilyä, sillä se ei ole saanut vielä yhtään rikosilmoitusta asiasta. Tällä hetkellä ei ole edes varmuutta siitä, onko korttien tietoja tosiaan kopioitu vai onko kyseessä esimerkiksi pankkitoiminnan häiriö.

– Voi tosin olla, että rikosilmoituksia on jo odottamassa meidän sähköisessä järjestelmässä.

Poliisi on saanut usein kiinni skimmausporukoita päästyään rikosilmoitusten ja vihjeiden perusteella niiden jäljille.

– Monesti olemme saaneet joukon kiinni rysän päältä skimmauslaitteen kimpusta, Kortelainen sanoo.

Selvyyttä siihen, onko omat korttitiedot kopioitu, voi saada vain seuraamalla omia tilitapahtumiaan. Oudot tapahtumat on syytä tukia tarkemmin ja jos vaikuttaa siltä, että tiedot ovat väärissä käsissä, täytyy kortti sulkea heti. Komisario Ilpo Kortelaisella on kuitenkin hyvä vinkki siihen, miten kopioinnin voi ennaltaehkäistä.

– Aina kun itse olen korttiautomaatilla, kokeilen ensimmäiseksi kortin syöttöaukkoa, onko se tukevasti kiinni. Jos se ei napakalla nykäisyllä irtoa, niin melko turvallisin mielin voi korttinsa sinne työntää. Jos syöttöaukko heiluu yhtään tai kortti menee aukkoon tavallista syvemmälle, on syytä epäillä skimmauslaitetta, Kortelainen sanoo.