1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kevät lämmittää jähmeitä työmarkkinoita – Pirkanmaalla avautuu jopa 200 paikkaa kuukaudessa

Pirkanmaalla työllisyystilanne on ollut koko maahan verrattuna keskimääräistä heikompi, mutta avoimia työpaikkoja arvioidaan avautuvan jopa 200 paikan kuukausivauhdilla. Nopeimmin työmarkkinoiden vilkastumisesta hyötyvät nuoret.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Työllisyystilanne Pirkanmaalla on ollut koko maahan verrattuna keskimääräistä heikompi, mutta ELY-keskus arvioi nyt, että avoimia työpaikkoja avautuu Pirkanmaalla jopa 200 paikan kuukausivauhdilla.

– Arvioni on se, että vuoden kuluessa saavutetaan sama taso kuin vuonna 2007, joka oli todella hyvä vuosi avoimien paikkojen suhteen, arvioi Pirkanmaan ELY:n ennakointiasiantuntija Juha Salminen.

Uutisissa on lueteltu massairtisanomisia, mutta Salminen huomauttaa, että samaan aikaan uusia työpaikkoja on syntynyt pieniin yrityksiin. Teollisuus palkkaa koko ajan lisää ja ihmisiä pääsee irti työttömyydestä. 

– Tilanne näyttää positiiviselta. Vuoden lopussa arvioin, että työttömiä olisi 41 000, mutta määrä jäikin alle 40 000:n. Se tarkoittaa, että suunta on hyvä, Salminen sanoo.

Yli 50-vuotiaat miehet hyvää työvoimaa

Salmisen mukaan vilkastumisesta hyötyvät nopeimmin nuoret ja vasta valmistuneet. Salminen kannustaa työnanantajia miettiämään myös yli 50-vuotiaiden miesten palkkaamista, sillä heillä on pitkä kokemus ja hyvä osaaminen.

– He eivät myöskään vielä sairastele, heillä on pienet lapset pois jaloista ja velat maksettu, joten he ovat varmasti helpompia työntekijöitä siinä suhteessa, Salminen sanoo.

Työmarkkinoissa on edelleen ns. kohtaanto-ongelmaa eli avoimia paikkoja pitäisi saada täytettyä nopeammin. Taantumaa edeltävien hyvien vuosien työpaikkamääristä Pirkanmaalla uupuu noin 2 000 työpaikkaa.