Susien lopettamispäätöksiä tehty "hurja määrä" tänä talvena

Poliisi on joutunut tänä talvena tekemään poikkeuksellisen paljon susien poisto- ja karkotuspäätöksiä Itä-Suomessa. Poliisi arvioi, että tähän on monta syytä, esimerkiksi susikannan kasvu. Viimeksi Kiuruveden Lahnaisilla ammuttiin sunnuntaina poliisin päätöksellä yksinäinen urossusi.

susi
Ammuttu susi ja verta hangella.
Pertti Huotari / Yle

Itä-Suomen poliisi on joutunut tänä talvena tekemään huomattavan määrän susien poisto- ja karkotuspäätöksiä. Tähän mennessä susia on poliisin päätöksellä päätetty lopettaa Pohjois-Karjalassa seitsemän ja Pohjois-Savossa neljä, mikä on ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan poikkeuksellista.

– Yleensä kyse on ollut yksittäisistä tapauksista, mutta nyt näitä on jo kertynyt 11, mikä on hurja määrä. Karkotuspäätöksiä on tehty lähemmäs parikymmentä. Tämä vie paljon energiaa poliisilta, riistakeskukselta ja metsästäjiltä, Pohjolainen toteaa.

Pohjolaisen mukaan kehitykseen on monta syytä. Hän arvioi, että syynä susien lisääntyneisiin pihavierailuihin ovat muun muassa kannan vahvistuminen sekä ravinnon puute.

– Esimerkiksi Ilomantsista on kuulunut sellaista, että hirveä ei ole juuri ollut, ja sudet ovat ravinnon puutteen vuoksi voineet ajautua asutuksen lähelle, Pohjolainen kertoo.

Kiuruvedellä ammuttiin susi

Viimeksi sunnuntaina ammuttiin poliisin päätöksellä yksinäinen urossusi Kiuruveden Lahnaisilla. Sen käynti oli epänormaalia.

Poliisi arvioi, että kyse on samasta eläimestä, joka loukkaantui jäätyään auton alle Kiuruveden keskustassa 19. tammikuuta. Susi yritettiin jo tuolloin saada lopetettua, mutta silloin metsästys ei tuottanut tulosta.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että sama loukkaantunut eläin palasi Kiuruveden keskustaan kuun vaihteessa, jolloin se teki useita pihavierailuja Hovin alueella. Tämän vuoksi muutamille lapsille jouduttiin järjestämään koulukuljetuksia Kiuruvedellä.

Poliisi perustelee poistopäätöstä sillä, että eläin oli loukkaantunut ja sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan.

Poliisi nouti eläimen ja toimittaa sen tutkittavaksi Eviraan.