Tampereen yliopistoradio aloittaa arabiankieliset ohjelmat – ääneen pääsevät turvapaikanhakijat

Ohjelmissa turvapaikanhakijat keskustelevat heitä itseään askarruttavista asioista. Ohjelman toimittaa irakilaistaustainen opettaja, joka on muuttanut Suomeen 2000-luvun alussa.

Kotimaa
Keltainen radiovastaanotin oranssia taustaa vasten kuvattuna.
Heli Mansikka / Yle

Tampereen yliopiston Radio Moreeni alkaa lähettää arabiankielistä radio-ohjelmaa kaksi kertaa viikossa.

Puolituntisessa ohjelmassa turvapaikanhakijat keskustelevat asioista, jotka heitä askarruttavat. Aiheet liikkuvat arjesta tulevaisuudennäkymiin ja suomalaiseen kulttuuriin. Jokaisessa ohjelmassa on suomenkielinen kooste keskustelusta.

Käännekohta-nimisen ohjelmasarjan ensimmäinen osa kuullaan tiistaina 9.2. Tuolloin keskustelussa on mukana kolme Tampereen seudulla hätämajoituksessa asuvaa turvapaikanhakijaa.

– He kertovat oman elämänsä käännekohdista ja tulostaan Suomeen. Lähetykset kohdistetaan ensisijaisesti turvapaikanhakijoille itselleen, kertoo Radio Moreenin toimituspäällikkö Päivi Harkko.

Ohjelman toimittajana irakilainen opettaja

Ohjelman toimittaa irakilaistaustainen Raman Hussain, joka on muuttanut Suomeen vuonna 2003. Hussain on valmistunut Bagdadin yliopistossa kuvataideopettajaksi ja opiskelee nyt kasvatustiedettä Tampereen yliopistossa.

Tällä hetkellä Hussain työskentelee kunniakulttuuriin liittyvässä hankkeessa. Ohjelman suomenkieliset osat koostaa Hussainin kanssa Sonja Lampinen.

Käännekohta kuullaan Radio Moreenissa tiistaisin kello 17.03 ja uusintana perjantaisin kello 8.30. Moreeni kuuluu Tampereella taajuudella 98,4 MHz. Ohjelmat ovat kuultavissa suorana ja tallenteena myös Radio Moreenin nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Myös pääkaupunkiseudulla toimiva Helsingin Lähiradio (siirryt toiseen palveluun) lähettää uusille turvapaikanhakijoille suunnattua ohjelmaa sekä somalin- että arabinkielisinä. Ohjelmat lähetetään tiistaisin ja uusitaan sunnuntaisin.

Juttua muutettu 9.2. kello 8:48: Lisätty Lähiradiota koskevat tiedot, myös otsikkoa muokattu.

Korjaus 9.2. kello 12:09: Hussain on valmistunut Bagdadista ei Kirkukista.