Koe uusi yle.fi

Poliisi liikenteen kameravalvonnasta: Valvonta-autojen teho ylivoimainen

Lounais-Suomessa joka kolmas automaattisen liikenteenvalvonnan paljastamista ylinopeuksista kuvataan valvonta-autoista. Valvonta-auto paljastaa myös törkeät ylinopeudet tolppa-kameraa tehokkaammin.

liikenne
YLE Etelä-Karjala

Automaattiset liikenteenvalvonta-autot ovat poliisin mukaan ylivoimaisen tehokkaita kaahareiden paljastajia.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa yksi valvonta-auto kuvaa keskimäärin noin viisituhatta ylinopeutta vuodessa, kun kameratolpat jäävät keskimäärin reiluun kolmeentuhanteen.

– Kyllä ne varsin ylivoimaisia ovat, kun otetaan huomioon valvontaan käytetty aika ja paljastettujen ylinopeuksien määrä, sanoo ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisista.

Joka kolmas välähdys autosta

Yhteensä Lounais-Suomessa automaattisen kameravalvonnan haaviin jää noin 60 000 ylinopeutta ajanutta kuljettajaa vuodessa. Näistä peräti 20 000 kuvaa napsii valvonta-auto. Poliisin mukaan valvonta-autot muodostavat myös hyvän pelotteen kaahareille, koska niiden paikkaa ei voi etukäteen ennakoida.

– Kyllä näillä hyvä teho on liikenteen turvallisuusnäkökulmastakin, Pukkila kehuu.

Lounais-Suomen poliisilla on käytössään neljä valvonta-autoa. Tolppia on puolestaan monta kymmentä ja niissä kameroita tusinan verran.

Poliisityötä ei automatiikka voita

Ylikomisarion mukaan kovia ylinopeuksia ei kiinteillä tolpilla juurikaan paljasteta. Automaattivalvonta-autot sen sijaan paljastavat törkeitä ylinopeuksia viikottain. Ammattilaista ei silti automatiikka voita poliisissakaan.

– Kaikkein tehokkain kovien ylinopeuksien paljastaja on sellainen poliisipartio, jossa on poliisimiehet valvomassa liikennettä, Pukkila toteaa.