Yhteiskäyttö yleistyy: Pojat sekä tupakoivat että nuuskaavat

Tupakan ja nuuskan käyttäminen rinnakkain on yleisempää kuin pelkkä nuuskaaminen. THL:n mukaan tupakkatuotteita käyttävät eniten ammattikoulua käyvät.

Kotimaa
Mies ottaa pussia nuuskapurkista
Yle

– Nuuskan käyttö pitää ottaa huomioon tupakoinnin ehkäisyssä. Nuuskan ja savukkeiden rinnakkaiskäyttö sekä nuuskan säännöllinen käyttö aiheuttavat voimakkaan nikotiiniriippuvuuden, sanoo THL:n asiantuntija Hanna Ollila tiedotteessa.

Ollilan mukaan nuuskaa puolustellaan sillä, että se korvaisi tupakoinnin, vaikka pojilla nuuska on vain toinen tupakkatuote savukkeiden rinnalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyyn pohjautuvan tutkimuksen mukaan yhä useampi nuori sanoutuu kuitenkin irti molemmista tupakkatuotteista.

Yläkoulussa jopa 84 prosenttia tytöistä ja 74 prosenttia pojista ei käyttänyt lainkaan savukkeita tai nuuskaa viime vuonna.

Ammattiin opiskelevista sekä nuuskasi että tupakoi lähes neljännes, joka on oppilaitoksista eniten. Yläkoulussa vastaava osuus oli reilun kymmenen prosentin luokkaa.

Kouluterveyskyselyssä kartoitettiin ensi kertaa sähkötupakointia. Sitäkin harrastivat useimmin ne, jotka myös nuuskasivat ja tupakoivat.