1. yle.fi
  2. Uutiset

Menikö hermot maalarinteippiin? Onko vika teipissä vai sen käyttäjässä?

Kuulostaako tutulta: maalarinteippi suttaa liimallaan listat, irtoaa rullasta soiroina tai kuivaa kiinni pintoihin, vaikka sen käytön piti olla helppoa ja suojata remonttialuetta. Asiantuntijoiden mukaan teipillä ja teipillä on eroa.

Kotimaan uutiset
Seinäjoen Värimiehet -liikkeen teippihyllyssä on valikoimaa tavallisista maalarinteipeistä erikoisteippeihin.
Erikoisliikkeen teippihyllyssä on valikoimaa tavallisista maalarinteipeistä erikoisteippeihin. Hanne Leiwo / Yle

Kun viettää tuntikausia nyppien jalkalistoista pois kuivanutta maalarinteippiä tai rapsuttelemalla siitä jäänyttä tahmaista liimaa pois suojatuilta pinnoilta, hermot kiristyvät väistämättä. Ainakin vähän.

Onko vika teipissä vai sen käyttäjässä?

– Yleisimmin jätetään teippi liian pitkäksi aikaa paikalleen. Ainakin perus-maalarinteippi pitäisi nopeasti poistaa, sanoo Seinäjoen Värimiehet Oy:n myyjä Matti Kallio.

Saman tietää Seinäjoen koulutuskeskus Sedun pintakäsittelyalan lehtori Jouko Peltokangas. Maalatun pinnan kuivumista kokonaan ei tarvitse odotella ennen kuin poistaa teippisuojaukset.

– Maalarinteippi on ihan käyttökelpoista, kun vaan ei jätä sitä liian pitkäksi aikaa. Jos käyttää sitä rajaukseen ja sen päälle menee maalia, teippi nappaa kovaa kiinni eli se pitää poistaa melko pian, Peltokangas sanoo.

Teippi tarpeen mukaan

Erikoisliikkeen hyllyltä löytyvät sekä perus-maalarinteipit että omat tuotteensa ulkotiloihin, herkille pinnoille, kuten tapetin päällä käytettäväksi, sekä auringonpaisteeseen. Ammattilainen muistaa kysyä hankintoja tehdessään, mikä tuote sopii mihinkin käyttöön, mutta remonttia tekevälle maallikolle kelpaa usein mikä tahansa teippi tavallisine ominaisuuksineen. Valitettavasti.

– Liiman määrä, uv-kesto ja paperin laatu, Kallio luettelee maalarinteippien eroja. Hänen mukaansa perusteippi ei kestä esimerkiksi aurinkoa, vaan palaa kiinni, kun taas toinen teippilaatu voi olla kahdeksankin viikkoa pihalla ja lähtee silti vielä pois pinnalta.

Myyjä Matti Kallio ja pintakäsittelyalan lehtori Jouko Peltokangas muistuttavat maalarinteipin oikeasta käytöstä, jotta vahingoilta vältyttäisiin.
Myyjä Matti Kallio ja pintakäsittelyalan lehtori Jouko Peltokangas muistuttavat maalarinteipin oikeasta käytöstä, jotta vahingoilta vältyttäisiin.Hanne Leiwo/Yle

Väitettä siitä, että ennen oli kaikki paremmin – maalarinteipitkin – eivät miehet allekirjoita. Ennemminkin kyse saattaisi olla monipuolistuneesta tarjonnasta, jossa on tarjolla ääripäät ja kaikkea siltä väliltä.

– Hintakilpailussa voittaa halvin teippi aina – siitä varmaan tulee suurimmat ongelmat, Matti Kallio arvelee.

– Toiset ovat halpisversioita, joita saa edukkaasti. Liima on niissä erityyppistä, ehkä vähän tarraavampaa ja osa ei kestä lämpöä. Halpisteippi on varmaan tehty aina vaan halvelmmaksi ja sitten on tullut niin sanottuja parempia teippejä, jotka maksavat vähän enemmän, Jouko Peltokangaskin sanoo.

Rapsuttelua ja liimapesuja

Pintakäsittelyalan opiskelijoille, siis esimerkiksi tuleville maalareille, maalarinteippi on arkinen työkalu.

– Aina käytetään maalarinteippiä, jos se on tuotannollisesti tehokasta. Ennen vanhaan puhuttiin, että maalari ei teippiä tarvitse, mutta työmaalla on käytäntö, että jos se tuotantoa nostaa ja sitä on käytettävissä, niin sitä käytetään, Jouko Peltokangas sanoo.

Maalarinteipin oikea käyttö opetellaan ja silmää siihen kehittyy vähitellen. Jos sitten vahinko tapahtuu ja teippi jymähtää kiinni pintaan, on seurausten kanssa vaan elettävä.

– On liimapesuja ja muita, joilla pystyy liottamaan. Riippuen tietysti pinnasta, Matti Kallio neuvoo.

– Jos jymähtää kiinni, ei teippiä oikeastaan saa irti kuin pienellä katkoteräveitsellä. Liimaa voi pyrkiä pyyhkimään pesuaineella ja tärpättikin joskus käy, Peltokangas toteaa vielä.

Lue seuraavaksi