yle.fi-etusivu

Pohjois-Karjalassa saa nyt kairata jäätä yli puolikin metriä – jäät tavanomaista paksumpia

Jäät ovat Pohjois-Karjalassa nyt keskimääräistä paksumpia. Esimerkiksi Pielisellä jään paksuus on jopa seitsemään senttiä suurempi kuin keskimäärin on ollut runsaan 50 vuoden aikana. Parhaimmillaan saavat pilkkijät kairata avantojaan yli puoli metriä. Vielä joulukuussa jäätilanne oli niin huono, että pilkkikilpailuja peruttiin tai siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan.

luonto
Jään paksuus vaikuttaa pilkkikauden pituuteen.
Mari Nupponen / Yle

Pilkkijöillä on tänä talvena ollut vaihtelevat olosuhteet Pohjois-Karjalassa. Alkutalvi mentiin poikkeuksellisen lauhoissa säissä, joten jäille päästiin monin paikoin selvästi aikaisempia vuosia myöhemmin. Nyt jäätä saa kairata jo yli puolikin metriä, ennen kuin vesi tulee vastaan.

Tammikuu toi muutoksen jääpeitteen kehittymiseen. Tammikuu oli tänä vuonna koko maassa tavanomaista kylmempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Karjalassa keskilämpötila vaihteli noin 15 ja 17 pakkasasteen välillä. Normaalisti tammikuussa on maakunnassa noin 5 – 7 astetta lämpimämpää.

Tammikuun pakkasten vaikutuksesta jääpeite on Pohjois-Karjalassa nyt keskimääräistä paksumpi. Jäänpaksuus vaihtelee Pohjois-Karjalassa reilusta 40 cm:stä yli puoleen metriin. Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli tammikuun 30. päivä 46 cm ja Pielisellä Nurmeksen satamassa 52 cm.

Pyhäselän jää oli tammikuun lopussa 6 cm (1992-2015) ja Pielisen 7 cm (1963-2015) tavanomaista paksumpaa.