Valkoinen sorsa hämmästyttää Helsingissä – geenivirhe hyvä suoja talvella, tukala kesällä

Täysin poikkeuksellinen Tokoinrannassa viihtyvä "albiinosorsa" ei ole, mutta harvinainen, arvioi Birdlife Suomi. Talvella luonnon oma lumipuku toimii, mutta kesän tullen poikkeava asu voi kääntyä petojen parhaaksi.

Kotimaa
Valkoinen sorsa muiden sinisorsien joukossa.
Yle

Tokoinrannassa Helsingissä on voinut viime aikoina bongata tavallista kalpeamman sinisorsan. Värivirheen vuoksi sorsa on täysin valkoinen.

– Kyseessä on värivikainen lintu, jolla on mutaatioiden kautta syntynyt vaalea väritys. Perintötekijöiden vuoksi kyseiseltä sinisorsalta puuttuvat siis kaikki tummat pigmentit, valistaa hankekoordinaattori Timo Metsänen Birdlife Suomesta.

Metsäsen mukaan Töölönlahdella talvehtivan albiinosorsan vanhemmat ovat todennäköisesti olleet väritykseltään aivan tavallisia sinisorsia.

– Korkeintaan toinen vanhemmista on ollut samanlainen, valkoinen, yksilö. Mutta tuskin molemmat.

Kuvan perusteella Metsänen arvioi, että kyseessä on koiras, sillä niiden pyrstösulat ovat hieman kiertyneet.

Metsäsen mukaan kyseessä ei ole välttämättä täydellinen albiinoyksilö. Sellaisella on valkoisen värin lisäksi myös punaiset silmät.

Valkoinen väri siunaus talvella

Vitivalkoinen sorsa voi pärjätä talvella jopa lajitovereitaan paremmin, sillä suojaväri antaa hyvät mahdollisuudet selviytymiselle. Tosin kesällä tilanne on päinvastainen. Tällöin maastosta helposti erottuva lintu on altis kanahaukoille, ketuille ja supikoirille.

Syntymälahjaksi luonnon lumipuvun saanut lintu ei joutune sorsituksi, vaikka poikkeaakin radikaalisti lajitovereistaan.

– Tuskin on tätä hyljeksimisen vaaraa, sillä tietojeni mukaan albiinosorsat ovat myös lisääntyneet. Eli väri ei vaikuta nokkimisjärjestykseen. Ja valkoinen väritys ei edes välttämättä näytä linnun silmin niin erilaiselta.

Albiinosorsat ovat jokseenkin harvinainen ilmiö luonnossa. Vastaavia erikoisyksilöitä ilmaantuu kuitenkin säännöllisesti.

– Niitä esiintyy tavallisesti suuremmissa kaupungeissa. Myös esimerkiksi Lahdessa ja Oulussa on tavattu albiinosorsia, Metsänen sanoo.

– Tokoinrannassa talvehtii useita satoja sinisorsia ja yksi on tämmöinen. Se antanee osviittaa ilmiön yleisyydestä.

Erikoisen linnun voinee jatkossakin bongata Tokoinrannan tuntumasta, sillä sorsat pysyttelevät tavallisesti samalla talvehtimispaikalla.