EU-tuomari: Hyvät neuvot ovat kalliita ratkottaessa turvapaikanhakijatilannetta

Suomalainen EU-tuomari myöntää, ettei eurooppalainen turvapaikka- ja pakolaissäännöstö kestä tämänhetkistä pakolaistilannetta. Paniikkinappulaa ei ole kuitenkaan syytä painaa, sanoo Allan Rosas.

Kotimaa
Euroopan unionin tuomioistuimessa Luxemburgissa istuva turkulaistuomari Allan Rosas.
Jussi Kallioinen / Yle

Euroopan unionin tuomioistuimessa Luxemburgissa istuva turkulaistuomari Allan Rosas toteaa, että vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvien asioiden määrä on lakituvassa kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

Turvapaikanhakija-asiat nimenomaan lakinäkökulmasta ovat olleet viime viikkoina tapetilla myös Suomessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaispuheessaan (siirryt toiseen palveluun) viikko sitten: "Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita."

Rosas pitää hyvänä, että presidentti nosti turvapaikanhakija-asiat keskusteluun. Aihe on vaikea, ja mielipiteitä tilanteesta on monia.

– Mielestäni presidentin puhe liittyy siihen, että EU-säännöstö kaipaa rukkaamista. Presidentin puheessakin tuli esiin, etteivät säännöt kovin hyvin vastaa nykypäivän todellisuutta. Sehän on sinällään fakta, sanoo Rosas.

Rosas tulkitsee presidentin puhetta niin, ettei Suomella ole aikeita olla noudattamatta kansainvälisiä säännöksiä.

– Presidenttihän on itse täsmentänyt sanomisiaan ja sanonut, ettei hän sitä tarkoittanut. Mutta voimassa olevien EU-säännösten täsmentäminen on kyllä paikallaan, ja sitähän jo tehdäänkin, toteaa Rosas.

Rosas: Paniikkinappulaa ei paineta

EU:n turvapaikka- ja pakolaissäännöstö ei kestä tämänhetkistä pakolaistilannetta, arvioi Allan Rosas. Hänen mukaansa paniikkinappulaa ei ole kuitenkaan syytä painaa, sillä keskustelua säännösten muuttamiseksi käydään monella saralla.

Rosas korostaa, että kun EU:n säännöstöä alettiin 1990-luvun lopulla laatia, olivat turvapaikanhakijamäärät Euroopassa muutamia satoja. Viime vuonna pelkästään Saksaan saapui lähes miljoona turvapaikanhakijaa.

Mielestäni presidentin puhe liittyy siihen, että EU-säännöstö kaipaa rukkaamista.

Allan Rosas

Hänen mielestään EU:n turvapaikka- ja pakolaissäännöstön tarkistaminen onkin tehtävä viipymättä. Nykyiset asetukset pitäisi kaikki ainakin käydä läpi, painottaa Rosas.

– Näinhän ollaan osittain jo tekemässäkin. Komissio esitti jo joulukuussa myös uuden, tehokkaamman rajavalvontaviraston perustamista, selventää Rosas.

Uusi rajavalvontavirasto perustuisi nykyisen Frontexin varaan. Frontex on Varsovassa sijaitseva Euroopan unionin alainen rajaturvallisuusvirasto, jonka tehtävänä on sovittaa EU:n jäsenvaltioiden välistä, rajojen valvontaan liittyvää yhteistyötä.

– Sillä olisi enemmän voimavaroja ja enemmän toimivaltaa. Se toimisi entistä tiiviimmässä yhteistyössä kansallisten rajavalvontaviranomaisten kanssa, sanoo Rosas.

Myös Dublin-asetus komission suurennuslasin alla

Seuraavaksi komission käsittelyyn on tulossa ehdotus niin sanotun Dublin-asetuksen muuttamisesta.

– Dublin-asetushan koskee sitä maata, johon turvapaikanhakija on ensiksi tullut. Tässä uudessa tilanteessa Dublin-asetus ei kovin hyvin toimi, toteaa Rosas.

Sen voin sanoa noin yleisesti, että hyvät neuvot ovat kortilla.

Allan Rosas

Suomalaistuomari ei lähde arvailemaan, minkälaisia ehdotuksia komissiolta on odotettavissa.

– Sen voin sanoa noin yleisesti, että hyvät neuvot ovat kortilla. Ei ole helppoa löytää ainakaan kaikkia miellyttävää, yksinkertaista ratkaisua, tuumii Rosas.

Rosas manaa niitä yksittäisiä jäsenvaltioita, jotka toisaalta toivovat EU:lta tehokkaampia toimia rajavalvonta-asioissa, mutta samalla huutavat kansallisen suvereniteettinsa perään.

– Jos halutaan saada muutos aikaan, niin säädöksiä pitää muuttaa. Samaan hengenvetoon ei voida sanoa, ettei tämä muutos käykään jonkun valtion suvereenisuuden perusteella, sanoo Rosas.