Hyppää sisältöön

The Beatles tuo Liverpooliin vuosittain yli 100 miljoonaa euroa

Maailman ehkä tunnetuin bändi, the Beatles, on todellinen kultakimpale kotikaupungilleen. Beatles-turismi tuo Liverpoolin talouteen huikean piristysruiskeen.

Kuva: AP Graphics Bank

The Beatlesin arvo kotikaupungilleen Liverpoolille on yli 100 miljoonaa euroa joka vuosi. Tämä selviää ensimmäisestä aiheesta tehdystä akateemisesta tutkimuksesta. Rahamäärän arvo vain korostuu, kun huomioi, että kyseessä on Helsinkiä pienempi, alle puolen miljoonan asukkaan kaupunki.

Eikä vuonna 1970 hajonneen bändin vetovoima ole suinkaan vähenemään päin. Liverpoolin kahden yliopiston tekemän selvityksen mukaan The Beatlesiin liittyvä talous kasvaa 15 prosentin vuosivauhtia ja vielä suurempaankin olisi mahdollisuuksia. Erityisesti Kiinassa ja Brasiliassa kiinnostus Beatles-matkailuun on tutkimuksen mukaan kasvussa. Jo nyt Beatles-teollisuus työllistää yli 2300 ihmistä.

– Tutkimuksemme todistaa kiistattomasti The Beatlesin merkityksen Liverpoolille. Samalla se asettaa paineita Liverpoolin kaupungille tarjota jatkossakin laadukkaita palveluja. Turistit haluavat aitoja elämyksiä, sanoo tutkimusta johtanut professori Simeon Yates.

Beatlesin ura alkoi 1960-luvun alussa Liverpoolin The Cavern -klubilta. The Cavern onkin tärkeimpiä Beatles-fanien pyhiinvaelluskohteita. Liverpoolissa voi myös osallistua Magical Mystery Tourille, yöpyä Hard Days Night -hotellissa tai tutustua bändi vaiheisiin The Beatles Story -näyttelyssä. Kaupungissa järjestetään myös vuosittain Beatles-viikot, joille kokoontuu muusikkoja ja faneja ympäri maailman. 

– Liverpool ei ollut ainoastaan The Beatlesin synnyinkaupunki, vaan kaupunki synnytti heidät. Itsevarmuus ja avoimuus uusille kulttuureille yhdistävät yhä The Beatlesia ja Liverpoolia, sanoo tohtori Mike Jones Liverpoolin yliopistosta.

.
.