1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poikkeuksellinen vierailu: Yhdysvaltalaisia F-15-hävittäjiä tulossa harjoittelemaan Suomeen

Oregonin osavaltion kansalliskaartin F-15C-hävittäjät harjoittelevat toukokuussa yhdessä Karjalan lennoston kanssa Rissalassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun amerikkalaishävittäjät harjoittelevat tässä laajuudessa suomalaisesta tukikohdasta.

Kotimaan uutiset
F-15-hävittäjä rullaa kentällä.
Reuters

Karjalan lennosto saa toukokuun ensimmäisellä viikolla vieraita valtameren takaa: tulossa on Oregonin kansalliskaartin ilmavoimien (Oregon Air National Guard) F-15C Eagle -hävittäjäosasto, jossa on tämänhetkisen tiedon mukaan 6–8 konetta. Ilmavoimien esikunnan mukaan koneet ovat aseistamattomia.

Harjoittelemaan tulevat koneet ovat yksipaikkaisia, kaksimoottorisia ilmaherruushävittäjiä, joita ei ole kerrotun mukaan vielä koskaan onnistuttu pudottamaan taistelussa. Oregonin kansalliskaartin kalustoon koneet ovat kuuluneet vuodesta 2007 alkaen.

Lentoja myös Lapissa Ruotsin ja Norjan kanssa

Lento-osasto osallistuu tietojen mukaan kahden viikon ajan Suomen ilmavoimien koulutus- ja harjoituslentotoimintaan Itä-Suomessa ja Lapissa. Pohjoisessa lentoja tehdään todennäköisesti myös ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa.

– Tähän koulutusharjoituslentotoimintaan osallistuu todennäköisesti myös muita ilmavoimien yksiköitä Suomessa ja mahdollisesti harjoitellaan myös Ruotsin ja Norjan kanssa, vahvistaa puolustusministeriön erityisasiantuntija Mika Varvikko.

Vierailun suunnittelu on vielä kesken, mutta suomalaisten Hornet-ohjaajien ja amerikkalaisten F-15-ohjaajien yhteisharjoitteluun uskotaan kuuluvan ainakin ”ilmasodankäynnin peruskuvioita”.

– Harjoituksen toiminta on normaalia suomalaisen hävittäjälaivueen päivittäistä toimintaa, jossa nyt on mukana vierailevan osaston lentokoneita, muotoilee everstiluutnantti Aki Heikkinen ilmavoimien esikunnan operatiiviselta osastolta.

"Ilmavoimien tärkein kumppani on Yhdysvallat"

Puolustusministeriön mukaan Yhdysvallat on Suomelle ja erityisesti ilmavoimille tärkein kahdenvälinen kumppani.

– Yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on tiivistä ja meidän intressi on se, että yhteistyö käytännön tasolla on ollut ja pysyy myös jatkossa tiiviinä, Varvikko sanoo.

Vierailusta on oltu hiljaa

Amerikkalaishävittäjien tulevaa vierailua ei mainita sanallakaan ilmavoimien tiedotteissa. Tietojen jättämistä pois perustellaan Ylelle sillä, että kyseessä on ”pienimuotoinen” harjoitus. Useammasta eri lähteestä kuitenkin myönnetään, että Rissalaan on tulossa jopa 70–100 amerikkalaista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun amerikkalaishävittäjät harjoittelevat tässä laajuudessa Suomen mantereen yläpuolella suomalaisesta tukikohdasta. Ilmavoimien mukaan F-15-hävittäjiä on aiemmin käynyt laivuevierailulla Tampereen Pirkkalassa vuonna 1997.

Monella on yhä muistissa vuoden takainen kohu siitä, että Suomen ilmavoimat aikoi edes harjoitella yhdessä Ruotsin ja Yhdysvaltojen lento-osastojen kanssa Pohjanlahdella.

Yhteisharjoittelulla on poliittinen siunaus, sillä yhdysvaltalaisen lento-osaston vierailu on hyväksytty tasavallan presidentin johtamassa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Kansalliskaarti osa USA:n asevoimien kokonaisvoimaa

1940-luvulla perustettu Oregonin kansalliskaartin ilmavoimat toimii Oregonin kuvernöörin alaisuudessa, mutta se on silti osa Yhdysvaltain asevoimien kokonaisvoimaa (”Total Force”). Kansalliskaartin ilmavoimat kuuluvat Yhdysvaltain ilmavoimien ilmareserviin ja ilmavoimat myös kouluttaa ja varustaa niiden yksiköt.

Oregonin kansalliskaartin ilmavoimien yksiköitä on käytetty muun muassa Afganistanissa ja Irakissa.

Juttuun täydennetty 8.2.2016 kello 20.12 tieto F-15-koneiden aiemmasta vierailusta vuonna 1997.

Lue seuraavaksi