1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perämeren jää on ainutlaatuinen öljyntorjunnan testiympäristö – "Tämä on kyllä erityistä"

Perämerellä tehdyissä testeissä tutkittiin ensimmäistä kertaa, miten veden virtaukset ja aluksen liikkeet vaikuttavat öljyn leviämiseen jäisellä merellä. Kokeet jatkuvat keväällä ja niitä on tulossa seuraamaan vieraita Pohjois-Amerikasta.

Kotimaan uutiset
Ölyntorjuntaa tutkimus Perämeri
Heidi Hannukainen / Yle

Itämeren herkkä ekosysteemi ei kaipaa ylimääräisiä ongelmia, kuten suuria öljyvuotoja. Perämerellä onkin tutkittu uudella tavalla sitä, miten onnettomuuden sattuessa öljy saataisiin tehokkaasti siivottua jään ja veden seasta. Viime viikolla tehdyt kokeet ovat maailmalla ainutlaatuisia. Niissä seurattiin kuinka öljy liikkuu jään alla.

Ölyntorjuntaa tutkimus Perämeri
Jään alle upotettavalla mittauslaitteella tutkijat saavat tuloksia veden virtauksista.Heidi Hannukainen / Yle

– Merkkiainetta käyttämällä ja mittauksia tekemällä pystytään tavallaan näkemään, miten alusta on ajettava, jotta saamme öljyn kulkeutumaan keräyslaitteelle ja sitä kautta ylös, sanoo Arctia Oy:n kehityspäällikkö Hanna Suutarla.

Perämeri tarjoaa tutkijoille hyvät olosuhteet

Alle tunnin matkan päässä Tornion Röyttän satamasta löytyvät tutkijoille ihanteelliset olosuhteet. Koskemattomalle jääkannelle kairataan reikiä, joihin upotetaan merkkiainetta ja joista seurataan veden virtaamia.

– Täyden jäänpeitteen olosuhteissa tehtäviä testejä ei ole tehty missään muualla. Tämä on kyllä erityistä, Suutarla iloitsee.

Ölyntorjuntaa tutkimus Perämeri
Testeissä käytettiin öljyä matkivaa punaista merkkiainetta, rodamiinia. Aine on pieninä määrinä vesistölle ja vesieläimille vaaratonta.Heidi Hannukainen / Yle

Kokeet jatkuvat keväällä

Tulosten analysoinnissa menee muutamia viikkoja ja kokeet jatkuvat kevätjäillä. Tuolloin Perämerelle saapuu vieraita Atlantin toiselta puolelta saakka.

– Seuraavat testit ovat huhtikuussa ja niihin osallistuu väkeä Kanadasta ja USA:sta, sanoo Lamorin operatiivinen johtaja Rune Högström.

– Tästähän tulee oikeastaan toiminnallinen käsikirja eli miten voidaan kerätä öljyä jääkentissä. Kukaan muu maailmalla ei ole tätä tehnyt, Högström jatkaa.

Öljyntorjuntaa Perämerellä ovat kehittämässä jäänmurtamiseen erikoistunut varustamo Arctia Oy, öljyntorjuntaan perehtynyt Lamor sekä Lapin pelastuslaitos.

Lue seuraavaksi