Vaasa pyrkii hiilineutraaliksi ensimmäisenä Suomessa

Vaasa haluaa olla hiilineutraali ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2035 mennessä.

kivihiili
Vaasan kaupungintalo.
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasa aikoo olla ensimmäinen hiilineutraali kaupunki Suomessa. Tavoite hiilineutraaliudesta on tarkoitus saavuttaa vuonna 2035.

Tavoitteen saavuttamiseksi kaupungin on luovuttava kivihiilestä energiantuotannossaan ja vähennettävä rajusti yksityisautoilua. Lisäksi kevyttä liikennettä edistetään muun muassa pyöräteiden kuntoa ja aurausta parantamalla.

Kaupunkiin tarvitaan myös lisää viherkenttiä, esimerkiksi metsiä, jotka toimivat hiilinieluina. Tämä on otettava huomioon tulevissa kaavoitussuunnitelmissa, sanoo kaupungin kehittämispäällikkö Maija Alasalmi.

Hänen mukaansa Vaasa on nyt jo hyvässä vauhdissa kohti hiilineutraalia kaupunkia. Laskelmien mukaan vuoteen 2020 mennessä kaupunki kykenee leikkaamaan hiilipäästöjään 40 prosenttia.

Tavoite liittyy Vaasan Energia ja ilmasto -ohjelmaan, joka hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa helmikuun alussa. Tarvittavista toimenpiteistä on laadittu luettelo, jota pyritään täydentämään ohjelman toteutuksen ajan.

Apua tavoitteen saavuttamiseksi löytyy valtakunnallisesta Fisu-verkostosta. Muita verkoston kaupunkeja ovat muun muassa Jyväskylä, Turku ja Lahti.