Lasersäde auttaa löytämään veden epäpuhtaudet – lupaava keksintö jo pitkällä

Laboratorion pöydältä tehtaan tai kaivoksen valvontaan on vielä matkaa, mutta kaupallinen versio voi olla totta muutamassa vuodessa.

Laseriin perustuva vedentutkimuslaite Tampereen teknillisellä yliopistolla. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Tampereen teknillisen yliopiston laboratoriossa vedessä olevat alkuaineet löytyvät hetkessä. Vesipisara pannaan mutteripannun näköiseen laitteeseen, jota piirittävät lasersädettä ohjaavat linssit. Vesi haihtuu ja jäljelle jäävät sen epäpuhtaudet, jotka laser on hajoittanut atomeiksi. Jotakuinkin näin voisi kuvailla uutta menetelmää, jolla etsitään vedessä olevia epäpuhtauksia.

Tarvitaan johtoja, letkuja, linssejä, spektrometrejä, jotka koeympäristössä näyttävät tekniseltä sekamelskalta. Kaikki voidaan kuitenkin kutistaa kenkälaatikon kokoiseksi, helposti liikuteltavaksi kokonaisuudeksi. Jonain päivänä.

Apulaisprofessori Juha Toivonen tutkimuslaboratoriossa. Kuva: Jukka Töyli / Yle

– Voidaan kyllä puhua läpimurrosta. Vastaavaa laitetta, jolla voidaan etsiä vedessä olevia alkuaineita tai vaikka raskasmetalleja näin nopeasti, ei ole olemassa, toteaa apulaisprofessori Juha Toivonen TTY:n fysiikan laitokselta.

Nopeampi ja halvempi valvontakeino

Nykyisin veden epäpuhtauksia tutkitaan manuaalisesti laboratoriossa. Tuloksia joudutaan odottamaan seuraavaan päivään. Tutkimus on lisäksi kallista.

Voidaan kyllä puhua läpimurrosta.

Juha Toivonen

– Tätä keksintöä voisi ajatella vaikka vedenpuhdistamojen yhteyteen. Mutta suurin tarve voisi olla teollisuuden prosessien säädössä, joissa  päästöjä voidaan valvoa pitkäkestoisesti. Tehtävää löytyisi tietysti myös kaivosteollisuuden piiristä, Toivonen visioi.

– Tarkoitus on, että laite toimisi itsenäisesti siten, että sen antamia tuloksia voitaisiin seurata etänä.

Toivonen muistuttaa, että laite sinänsä ei poista päästöongelmia. Mutta se helpottaa valvontaa prosessin alkupäässä, siis siellä missä jotain tehdään.

Ei aivan heti valvontakäyttöön

Lasermittaus on tulosta neljä vuotta kestäneestä väitöstutkimuksesta. Kaupallinen versio vaatii vielä pari vuotta, arvioi Toivonen.

– Ympäristövalvonta vaatii uusilta menetelmiltä monen vuoden kokemuksen.

Tutkimukseen on saatu rahoitusta Tekesiltä ja yrityksiltä, onpa Talvivaarakin ollut mukana panostuksessa. Patenttihakemus on vetämässä, mutta kaupallistaminen on vielä vaiheessa.

Kehitteillä oleva laite ei poista päästöongelmia, mutta helpottaa valvontaa. Kuva: Jukka Töyli / Yle