Kova kilpailu ajoi katsastusfirman Rovaniemeltä

Valtakunnallinen K1 katsastus on lopettanut toimintansa Rovaniemellä kovan kilpailun ja alhaisten katteiden vuoksi. Rovaniemellä toimii tällä hetkellä neljä eri katsastusyritystä. Niistä kaksi on autokorjaamon yhteydessä.

liikenne
Kia katsastuksessa
Sauli Antikainen / Yle

Heinäkuussa 2014 voimaan astunut uusi katsastuslaki mahdollistaa auton huoltamisen, korjaamiseen ja katsastamiseen samalla kertaa samassa paikassa.

Lakiuudistuksen tarkoitus oli juuri se, mikä on ollut vaikutuskin: katsastuspaikkojen perustaminen on helpompaa, niiden määrä on kasvanut ja hinnat painuneet alaspäin.

Rovaniemelle ilmestyi uuden lain myötä pari uutta katsastuspaikkaa autokorjaamojen yhteyteen kolmen ennestään toimineen yrityksen rinnalle. Koventunut kilpailu on saanut jo yhden luopumaan.

Espanjalaisen Applus-yhtiön omistama K1 katsastajat lopetti Rovaniemen toimipisteensä tammikuun lopussa.

– Meillä on tietyt kannattavuustavoitteet, joiden mukaan täytyy toimia ja tässä nyt ei päästy niihin tuloksiin mitä haluttiin, K1 katsastuksen maajohtaja Petri Haikola sanoo.

– Totta kai me katsottiin myös eteenpäin ja todettiin, että kilpailutilanne ja aseman sijainti ei ollut ihan sen mukainen mitä olisi pitänyt olla.

Katteet alhaalla

Kova kilpailu on laskenut hintoja kuluttajien iloksi kun katsastusasemat ovat tinkineet katteistaan asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Rovaniemellä katsastuksen hinta kaikkine mittauksineen pyörii kuudenkympin tienoilla, mutta kun tekee ajanvarauksen ennakkoon netissä, pääse jo alle viidenkympin.

K1 katsastuksen ahdinkoa Rovaniemellä lisäsi se, että toimipistettä jouduttiin vaihtamaan juuri samaan aikana kun katsastustoiminta vapautui

– Aina kun aseman paikkaa vaihdetaan niin tavallaan lähdetään alusta liikkeelle eli tämä teki meidän osalta kilpailutilannetta vielä hankalammaksi, K1 katsastuksen maajohtaja Petri Haikola sanoo.