Teollisuusalueesta urbaani kaupunkikeidas? Kymmeniä hehtaareja tyhjenee keskellä Espoota

Jättimäisen logistiikkakeskuksen muutto pois Espoon Kerasta saa suunnittelijoiden sormet syyhyämään. Kauniaisten ja Espoon Leppävaaran välissä sijaitseva Kera on sekä alueen omistavalle SOK:lle että Espoon kaupunkisuunnittelulle urbaanin asumisen unelmaprojekti.

Kotimaa
Havainnekuva Keran keskustan kävelykadulta.
Havainnekuva Keran keskustan kävelykadulta.Espoon kaupunki

Ohikiitävän junan ikkunasta maisema näyttää karulta, mutta espoolaisen kaupunkisuunnittelijan mielessä Kera on varsinainen herkkupala. Kerasta kaavaillaan Espooseen uusinta keskusta ja jotain aivan muuta kuin edeltäjänsä.

Osuusryhmä SOK:n omistama logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on pitänyt Keran sydäntä tukikohtanaan jo 60-luvulta lähtien. Aikoinaan sijainti oli sopiva päivittäistavarakaupan jättivarastolle.

Sittemmin tilukset kävivät ruokatavaravarastolle ahtaiksi ja vuonna 2011 uusi sijaintipaikka löytyi Sipoosta. Parin vuoden kuluttua Inex Partners jättää Keran ja siirtää toimintonsa Sipooseen. Samalla tyhjenee 22 hehtaarin varastoalue valtavine rakennuksineen.

Inex Partners Oy:n logistiikka-alue Espoossa.
Inex Partners Oy:n logistiikka-alue Espoossa.

Suunnittelun suola on hyödyntää alueen valtavia rakennuksia

Pitkä siirtymäaika on avittanut myös alueen suunnittelussa. Projektin vetäjä Raija Rinta-Erkkilä SOK:n Kiinteistötoiminnoista kertoo, että heti ensiajatuksena oli saada kaupunginosasta tulevaisuuden asuinalue.

– Halusimme, että uuden ajan kaupunkiaktivistit, suunnittelijat ja start up -ryhmät miettisivät mitä tuollaiselle paikalle voisi tehdä, että siitä tulisi houkutteleva ja urbaani asuinalue Espooseen.

SOK päätti liittää Keran visioinnin osaksi kansainvälistä suunnittelukilpailua. Nyt logistiikka-alueen muodonmuutos on osa Nordic Built Cities -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää innovatiivisia pohjoismaisia kaupunkiratkaisuja sekä edistää niiden vientiä.

Keran logistiikka-alueen muuttaminen asuinkäyttöön keräsi kaikkiaan 22 ideaa ja nyt tuomariston käsissä on neljä finalistia (siirryt toiseen palveluun). Heidän osaltaan kisa ratkeaa kesäkuussa.

– Yhteisöllisyys on se mitä haemme. Ja myös alueen valtavia rakennuksia pitäisi hyödyntää, Rinta-Erkkilä listaa.

Havainnekuva Keran asemalta.
Havainnekuva Keran asemalta.Espoon kaupunki

Espoo haluaa Kerasta rennon ja urbaanin kaupunginosan

Keran karttaa on pyöritelty myös Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen pöydillä. Yleiskaavapäällikkö Marianne Kaunion mukaan Kerassa on melko "vapaat pelimerkit toimia" ja hän pitää alueen suunnittelua herkullisena kaavoituskohteena.

Kaunio perustelee näkemystään muun muassa sillä, että kun vanhaa rakennuskantaa hyödynnetään tulevassa kaupunginosassa, niin se muodostaa alueelle identiteettiä.

– Toivoisin, että Kera voisi olla vähän kokeellisempi paikka, missä olisi urbaania kaupunkielämää. Vähän rennompaa ja raffimpaa otetta ja fiilistä sille alueelle, Kaunio kuvailee.

Espoota on aika-ajoin sätitty hajanaisesta rakenteestaan ja selkeän keskustan puutteesta. Yleiskaavapäällikkö Marianne Kaunio ei kuitenkaan usko, että Kera jää epämääräiseksi saarekkeeksi.

– Mielestäni on hienoa, että on eri tyyppisiä kaupunkikeskuksia. Kaikkien ei tarvitse olla samassa paikassa ja se on rikkaus, Kaunio toteaa.

Espoon suunnitelmissa on tulevaisuudessa kytkeä kaupunkikeskukset entistä paremmin toisiinsa joukkoliikenneverkostolla. Espoon arvion mukaan vuonna 2050 kaupungissa on noin 400 000 asukasta ja kaupunginosana Kera saisi tuntuvan 14 000 asukkaan siivun, mutta myös 10 000 työpaikkaa alueelleen.