1. yle.fi
  2. Uutiset

Groznyi kohosi raunioista – katso kuvat Tšetšeniasta ennen ja nyt

Sodasta ei näy enää jälkeäkään Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall palasi kaupunkiin taltioimaan samoja paikkoja, jotka hän kuvasi 12 vuotta sitten täysin raunioituneina.

Yle maailmalla

Venäjä on käyttänyt valtavasti rahaa rauhoittaakseen epävakaan Tšetšenian.

Rahankäytöstä päättää käytännössä yksin tasavallan presidentti Ramzan Kadyrov, joka tunnetaan tuhlailevasta elämäntyylistään.

Venäjältä tuleva rahavirta näkyy myös siten, että pääkaupunki Groznyi on täydellisesti korjattu sodan jälkeen.

Katso Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin kuvat Tšetšeniasta vuosilta 2004 ja 2016.

Kauppakeskuksen rauniot Groznyn keskustassa
Kauppakeskuksen kulmaa Mira-kadulla
Sodan jälkeen nuorisolla oli tapana kokoontua entisen kauppakeskuksen kaaren luo ulitsa Miralle aivan Groznyin keskustassa. Uudessa asuin- ja liiketalossa toimii nykyisin kallis muotiliike.
Naisia kaupungilla 2004
Naisia kaupungilla 2016
Töistä kotiin palaavia naisia Groznyn keskustassa vuosina 2004 ja 2016. Elämä on nyt huomattavasti turvallisempaa ja helpompaa kuin sodan aikana.
pommituksissa tuhoutuneita kerrostaloja
Minutka-aukio
Ympyränmuotoinen Minutka-aukio kuului Groznyissa niihin alueisiin, joista taisteltiin pitkään ennen kuin Venäjän joukot saivat paikan lopulta hallintaansa.
savua raunioissa
Ulitsa Mira
Kaupunkilaiset kuuntelivat Groznyin laidalta kantautuvia räjähdysten ääniä vuonna 2004. Kuvassa olevat talot ovat jälleen asuttavassa kunnossa.
Tulituksessa vaurioituneita taloja
Asuintaloja Groznyssa
Sodan aikana ja sen jälkeenkin ihmisiä asui kerrostaloissa, jotka olivat vaurioituneet pahoin tulituksissa. Taloissa ei yleensä ollut sähköä, lämmitystä eikä toimivia vesijohtoja.
Sotilaita Groznyn Pervomajskaja-kadulla
Siisti katunäkymä
Entisellä Pervomajskajan kadulla kasvava puu selvisi sodasta ja auttoi tunnistamaan paikan. Asfaltti ja jalkakäytävän kivipinta antavat uuden ilmeen nykyisin Sheikki Ali Timajevin katuna tunnetulle tielle.
Pikkupoika leluaseen kanssa
Pikkupojat pyörällä 2016
Lapset voivat nykyisin leikkiä rauhassa takapihoilla. Leikkiaseen kanssa kuvattu pikkupoika oli vuonna 2004 elänyt koko siihenastisen elämänsä sodassa.
Bogdan Hmelnistkovo-katu oli autio
Talot on korjattu ja bussipysäkki poistettu
Tämä katu kantaa nyt tšetšenialaisen kirjailijan Abuzar Ajdamirovin nimeä. Entinen nimi Bogdan Hmelnitskin katu jäi historiaan, koska Hmelnitski oli ukrainalainen sotasankari, joita ei enää haluta muistella Venäjällä.
Sotilaita vartiossa Groznyssä 2004
Poliiseja kaupungilla
Groznyin katukuvassa ei näy enää sotilaita ja poliisejakin liikkuu kaupungilla harvakseltaan. 12 vuotta sitten lähes jokainen mies kantoi asetta.
Lue seuraavaksi