Kymenlaakson sairaalainvestoinnit voivat viivästyä – hallitus jarruttaa rakentamista

Sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti linjaa, että hallituksen määräaikainen laki saattaa koskea Kymenlaakson sairaalainvestointeja, koska ne ovat vasta suunnitteluvaiheessa. Rakentamisesta kolmannen osapuolen kanssa tehtyihin sitoumuksiin laki ei olisi takautuvasti puuttumassa. Pöystin mukaan lain tavoitteet täsmentyvät lähiviikkojen aikana.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Havainnekuva Ratamon julkisivusta.
AW2-arkkitehdit Oy

Kymenlaakson sairaalahankkeet saattavat joutua odottamaan itsehallintoalueiden perustamista.

Valtio rajoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen suuria investointeja määräaikaisella lailla, jotta tulevat itsehallintoalueet voivat järjestää palvelut.

Sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti linjaa, että laki saattaa koskea Kymenlaakson sairaalainvestointeja, koska ne ovat vasta suunnitteluvaiheessa. Kolmannen osapuolen kanssa rakentamisesta tehtyihin sitoumuksiin laki ei olisi takautuvasti puuttumassa, jotta vältytään oikeusseuraamuksilta.

Pöystin mukaan lain tavoitteet täsmentyvät vielä lähiviikkojen aikana.

– Lakiesityksen valmistelu on loppusuoralla, ja sen odotetaan tulevan käsittelyyn maalis-huhtikuussa.

Määräaikaisen lain tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteet. Niitä ovat kustannussäästöt ja alueellisesti tarkoituksenmukainen palveluverkko, jossa palvelut on integroitu asiakaskeskeisesti.

Sairaalainvestointien tarpeellisuus on perusteltava

Sairaanhoitopiiri Carean talousjohtajan Helena Kinnusen mukaan lain vaikutuksia esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalan laajennussuunnitelmille on vaikea tarkalleen arvioida, koska lain yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

Sairaalainvestoinnit ovat tarpeellisia terveydenhuollon palveluverkon toiminnan kannalta.

Arja Kumpu

– Jos laki koskee kaikkia suunnitteluvaiheessa olevia investointeja, silloin se koskee myös keskussairaalan laajennusta, koska se on vielä suunnitteluvaiheessa. Kuitenkin suunnittelusopimuksia on eri firmojen kanssa tehty ja parhaillaan on tekeillä toteussuunnitelma.

Kouvolassa Ratamo-keskuksen rakennuslupa on tulossa käsittelyyn huhtikuussa ja lupa on määrä saada kesän alussa.

Kouvolan vs. hyvinvointipalvelujen johtaja Arja Kumpu kertoo, että sairaalahankkeista on tällä tietoa tulossa maalis-huhtikuulla lausuntopyyntö hallitukselta. Suunnitelmissa on Kummun mukaan antaa molemmista Kymenlaakson sairaalahankkeista yhteinen lausunto, jossa perustellaan investointien tarpeellisuutta. Kumpu ei usko, että esimerkiksi Ratamo-keskus menisi jäihin.

– Lailla pyritään suitsemaan ylisuuria investointeja, mutta Kymenlaaksolle molemmat sairaalainvestoinnit ovat tarpeellisia terveydenhuollon palveluverkon toiminnan kannalta, Kumpu toteaa.