Haluatko töitä? Ilman kynnyskorttia työpaikka voi mennä sivu suun

Työelämään pääseminen ei ole aina taidosta kiinni, sillä taito ja osaaminen pitää myös todistaa. Tähän todistamiseen tarvitaan voimassa olevaa kynnyskorttia. Jos sitä ei ole, voi työpaikka jäädä kortin päähän.

ilmiöt
työturvallisuus, työturvallisuuskortti, tulityökortti, hygieniapassi
Kaikki nämä kortit löytyvät yhden autonkuljettajan kukkarosta. Ovatko kaikki todella tarpeellisia?Juho Tuovila / Yle

Monet taitoa tai asiaa osoittavat kynnyskortit, kuten hygieniapassi, turvakortti, tulityökortti, työturvallisuuskortti ja tietoturvakortti helpottavat työnantajaa, viranomaista tai valvojaa tiedostamaan työntekijän taidot.

Suomalaisen lompakosta löytyy monenlaisia kortteja, mutta jos kynnyskortti tai kortit puuttuvat, saattaa mahdollinen työpaikka jäädä saamatta.

– Ilman korttia voi päästä määrättyihin hommiin, mutta esimerkiksi maanrakennus-, metalli- tai rakennustöihin pääsemiseksi tarvitaan työturvakortti, kertoo kainuulaisille rekrytointipalveluja tarjoavan Sihti Pohjois-Suomen osakas Petri Tikkanen.

Kortittomuus tuo ongelmia työnhakuun päivittäin. Erityisesti ongelmia on nuorten ja sellaisten työnhakijoiden kohdalla, joiden kortti on vanhentunut. Yksi iso ryhmä ovat lukiolaiset.

Tärkeintä on edesauttaa opiskelijan työllistymistä ja jos se on näistä korteista kiinni, kyllä siihen ratkaisu löydetään.

Petra Tolonen

– He ovat helposti työmarkkinoiden ulkopuolella, jos eivät ole itse hankkineet työturvallisuuskorttia. Tähän asiaan on tulossa helpotusta, sillä olemme tehneet yhteistyötä Kajaanin lukion ja Kainuun ammattiopiston kanssa. Nyt ongelma on tiedostettu, ja rehtorit tekevät jatkossa päätöksiä, sanoo Tikkanen.

– Lukion opetussuunnitelman uudistamisen myötä oppiaineena ja teemakokonaisuutena on yrittäjyys- ja työelämä, johon sisällytetään mahdollisuus kynnyskorttien suorittamiseen. Samalla lukiolaisilla syntyisi työelämään käytännön kokemus, kertoo Kajaanin koulutusliikelaitoksen kehittämispäällikkö Petra Tolonen.

Kortin hankkiminen kannattaa

Ensimmäiset lukiolaiset pääsevät tällaiselle kurssille mahdollisesti jo tämän kevään aikana tai viimeistään ensi syksynä, lupaa Tolonen. Kynnyskortin hankkiminen onnistuu myös muiden koulutusta tarjoavien yritysten kautta, joita löytyy verkosta useita.

Rimakauhuksi voi kuitenkin muodostua kurssin hinta.

Samalla lukiolaisilla syntyisi työelämään käytännön kokemus.

Petra Tolonen

– Tällaisten korttien hankkiminen kannattaa, jos se on taloudellisesti mahdollista. Yhden kurssin hinta on yli sata euroa plus arvonlisävero, laskee Petri Tikkanen.

Ammattiopistossa kynnyskorttien suorittaminen on mahdollista, mutta yhden ongelman muodostavat korttien voimassaoloajat. Kortista riippuen voimassaoloaika on 2–5 vuotta, ja opiskelijan valmistuessa taskussa voi olla vanhentunut kortti.

– Asia on huomattu ja on vielä vaiheessa. Tärkeintä on edesauttaa opiskelijan työllistymistä ja jos se on näistä korteista kiinni, kyllä siihen ratkaisu löydetään, vaikka isompaa keskustelua ei siitä ole talon sisällä vielä käyty, kertoo Petra Tolonen.

KAO voitti kilpailutuksen

Eniten työmarkkinoilla kysytään työturvallisuuskorttia, joka onkin tärkein kortti teollisuusalalla. Monien tuntema hygieniapassi on pakollinen silloin, kun tehdään töitä elintarvike-alalla.

– Grillissä, kaupassa ja lihateollisuudessa tarvitaan hygieniapassia, ja sille ei voi mitään, sanoo Tikkanen.

Tällaisten korttien hankkiminen kannattaa, jos se on taloudellisesti mahdollista.

Petri Tikkanen

Kainuussa TE-keskus kilpailutti koulutuksen järjestäjän, ja Kainuun ammattiopisto voitti tuon kilpailutuksen. KAO:n aikuiskoulutus toimii vastuullisena kouluttajana ja on avoinna ympäri vuoden,. Näin kursseja voidaan järjestää myös kesällä. Kajaanin koulutusliikelaitoksen kehittämispäällikkö Petra Tolosen mielestä kursseja järjestetään tarpeeksi, sillä osa kursseista joudutaan perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

– Kevät ja kesä ovat sesonkiaikoja, jolloin yritämme satsata näiden koulutusten järjestämiseen, koska tiedämme, että niitä tarvitaan työelämässä, kertoo Tolonen.