1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattia vaihdetaan, kun on pakko

Yleisimmin uuteen työhön kouluttaudutaan pakon edessä työttömyyden tai sairauden vuoksi. Omaehtoiset uudelleenkouluttautujat ovat pieni osa ammatinvaihtajista.

Kotimaan uutiset
YLE

Uuteen ammattiin kouluttaudutaan useimmiten työttömyydestä tai terveydestä johtuvista syistä. Joillekin työ käy liian raskaaksi fyysisesti tai henkisesti. Omaehtoisia alanvaihtajia ja toteutumattomien unelmien jahtaajia on, mutta ne ovat pieni osa.

– On myös välitilassa olevia, eli irtisanominen saattaa olla edessä ja mietitään uutta suuntaan, kertoo Kaakkois-Suomen te-toimiston psykologi Timo Tikka. Tikka työskentelee te-toimiston uraohjauksen ja ammatinvalinnan asiakkaiden kanssa.

Teollisuuden, kaupan ja rakentamisen alat ovat kiinni suhdanteista, ja ammatinvaihtajat haluavat irtisanotuksi tultuaan vaihtaa varmalle alalle. Hoitoalalle haetaan koska sieltä löytyy tällä hetkellä töitä.

– Eksoottinen valinta on ollut esimerkiksi vaihto tekniseltä alalta lähihoitajaksi.

Valmennusyritys: Raskaasta kevyempään työhön, toimistosta fyysisempään työhön

Uravalmennus- ja kuntoutusalan palveluita tarjoava Katja Noponen Oy hoitaa sairauden tai vamman vuoksi työtä vaihtavien tai yritysten yt-neuvotteluiden jälkeistä uudelleensijoittamista. Katja Noposen palveluiden tilaajina on vakutuusyhtiöt, suurtyönantajat, työeläkevakuutusyhtiöt sekä julkishallinnon organisaatiot. Omaehtoisia ammatinvaihtaja-asiakkaita on vain muutamia.

Katja Noposen Lappeenrannassa työskentelevä uravalmentaja Henna Kaijanen painottaa, että jokainen ammatinvaihto yksilöllinen.

– Pääosin asiakkaamme vaihtaa aivan eri alalle.

– Postinjakajasta on koulutettu graafinen suunnittelija, lasittajasta eräopas, vanerimiehestä markkinointiviestinnän alan ammattilainen ja muurarista opettaja.

Tyypillisesti fyysisestä työstä vaihdetaan kevyempään jonkin rajoitteen vuoksi tai toimistotyöstä fyysisempään työhön. Hoitoalalle vaihtaminen ei ole yleistä Katja Noposen asiakkailla.

Suosituimpia uudelleenkoulutusmuotoja ovat työn ohessa tapahtuva kouluttautuminen, kuten oppisopimus- ja monimuotokoulutukset. Vakuutusyhtiöt tukevat myös ammattikorkeakouluopintoja. Yliopistokoulutusta ne eivät tue.

Vaikka useimmiten uravalmennusyrityksen asiakkaat ovat pakotettuja vaihtamaan ammattia, Kaijasen mukaan monet ovat saaneet samalla mahdollisuuden toteuttaa jonkin unelmansa.

Lue seuraavaksi