New Hampshire voi muuttaa kaiken – USA:n esivaalien toinen erä alkaa

Iowan esivaaleissa menestynyt Marco Rubio on joutunut muiden presidentiksi pyrkivien republikaanien röykytyksen kohteeksi. Rubion paikalle haluaa nyt jokainen hänen taakseen jäänyt.

Ulkomaat
Floridan senaattori Marco Rubio poseerasi kannattajansa kanssa kampanjatilaisuudessa Concordissa New Hampshiressa.
Floridan senaattori Marco Rubio poseerasi kannattajansa kanssa kampanjatilaisuudessa Concordissa New Hampshiressa.Katherine Taylor / EPA

Tiistai on toivoa täynnä niille Yhdysvaltain presidentiksi pyrkiville, jotka eivät yltäneet puolueiden ykköspaikoille esivaalikierroksen avajaisissa Iowassa viikko sitten.

Graniittiosavaltioksi kutsuttu New Hampshire Yhdysvaltain koilliskulmassa on perinteisesti äänestänyt ja valinnut eri voittajat kuin Iowan osavaltio keskilännessä.

Graniitti kuvaa paitsi osavaltion maaperää, myös asukkaiden vahvaa luonnetta.

– Iowassa kerätään maissia, me keräämme presidenttiehdokkaat, ylpeilevät New Hampshiren 1,3 miljoonaa asukasta.

He äänestävät pragmaattisesti asiakysymykset edellä, kun taas iowalaisten äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa konservatiivisuus ja evankelisuus.

*Tämän tietävät etenkin *republikaanipuolueen kahdeksan ehdokasta.

Paineen alla oli etenkin lauantai-illan tv-tentissä Floridan senaattori Marco Rubio. Hän joutui valtavan röykytyksen kohteeksi – syynä se, että hän nousi vahvaksi kolmoseksi Iowassa, heti toiseksi tulleen Donald Trumpin kannoille.

Rubion sijalle haluaa nyt jokainen hänen taakseen jäänyt.

Rubion yritti jyrätä etenkin New Jerseyn kuvernööri Chris Christie. Hän luokitteli Floridan senaattorin kokemattomaksi poliitikoksi, joka toistaa samoja, 20 sekunnin väittämiä sanasta sanaan.

Väite oli totta. Rubio toisti saman pitkän kommentin neljä kertaa lyhyessä ajassa.

*Sen sijaan Iowan ykkönen, *kristillisen oikeiston Ted Cruz ei ole suosittu mies itärannikolla.

Cruzin kampanjakoneisto laittoi viikonvaihteessa liikkeelle virheellisen viestin, jossa väitettiin aivokirurgi Ben Carsonin luopuneen kisasta.

Cruz syytti virheestä CNN:ää. Tv-kanava ei ollut virhettä kuitenkaan tehnyt.

*Mielipidemittauksissa republikaanien *ehdokaskisaa johtaa yhä liikemies Trump. Hän oli poikkeuksellisesti lähes hiljaa tv-väittelyssä ja antoi muiden tapella.

Tiistain esivaalit ovat näytön paikka paitsi Christielle, myös Floridan entiselle kuvernöörille Jeb Bushille ja Ohion kuvernöörille John Kasichille. Kolmikon on säilytettävä uskottavuus edes maaliskuun alun super-tiistaihin saakka.

Demokraattien Bernie Sanders puhui kannattajilleen Portsmouthissa New Hampshiressa sunnuntaina 7. helmikuuta.
Demokraattien Bernie Sanders puhui kannattajilleen Portsmouthissa New Hampshiressa sunnuntaina 7. helmikuuta.Michael Reynolds / EPA

Iowassa demokraattienehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders päätyivät hiuksenhienoon tasatulokseen.

He jatkavat kilpaa kaksistaan, koska kolmas yrittäjä Martin O’Malley luopui ehdokkuuden tavoittelusta.

Bernie Sanders on yhä ennakkosuosikki New Hampshiressa, missä Sanders on kuin kotonaan, onhan hän naapuriosavaltion Vermontin senaattori.

Hillary Clintonilla on tosin voittoisa menneisyys New Hampshiressa, sillä hän voitti vuonna 2008 ykköspaikan Barack Obamalta.

Tällä kertaa on syytä katsoa, kuinka suuri ero Clintonin ja Sandersin välille syntyy.

Tässä jaetaan pelimerkit demokraattien seuraavaan esivaaliin, Etelä-Carolinaan, jossa Clintonin on pakko menestyä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus