Koe uusi yle.fi

Haavisto: Venäjä on turvallinen maa

Suomen turvapaikkapolitiikan linjaa A-studiossa arvioineen kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) mielestä Venäjälle pitäisi sanoa selvemmin, että se on turvallinen maa. Haavisto on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) muistuttaa, että keskustelu venäläisten rajaviranomaisten kanssa on jo käynnissä.

Kotimaa
A-studio, Pekka Haavisto ja Antti Kaikkonen.
Yle

A-studion keskustelussa Pekka Haavisto kannatti nopeita käännytyksiä niille, jotka tulevat turvallisiksi luokitelluista maista, kuten Kosovosta ja Albaniasta. Tässä yhteydessä hän viittasi myös Venäjään.

– Mielestäni pitää ajatella, että Venäjä on turvallinen maa kolmansista maista tuleville. Meidän pitäisi tämä viesti sanoa hyvin selvästi venäläisille. Te olette suuri maa, teillä on mahdollisuus auttaa siellä pakolaisia. Ei ole mitään tarvetta, että tästä itärajan yli tulee nyt meille vielä sellaisia, jotka ovat jo Venäjälle hakeutuneita.

Turvallisista maista keskusteltaessa Antti Kaikkonen nosti esiin myös Intian. Sieltä on Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tullut tänä vuonna jo 87 turvapaikanhakijaa.

"Dublin-sopimus ei Suomen etujen mukainen"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa viime viikolla herätti kysymyksiä Suomen sitoutumisesta kansainvälisiin sopimuksiin. Puhetta kuunnellessaan Haavisto kertoi päätyneensä tulkitsemaan, että presidentti ei puhunut suoraan Geneven pakolaissopimuksesta vaan EU:n Dublin-sopimuksesta joka määrittää ensimmäisen maan vastuunalaiseksi pakolaisvirrasta. Dublin-sopimuksen Haavisto toteaa pettäneen jo Italian ja Kreikan kohdalla. Hän arvelee, että Suomelle sopimuksen kaatuminen voisi olla hyödyksi:

– Jos ajattelemme pitkälle tulevaisuuteen ja esimerkiksi tilannetta jossa itärajan yli tulisi suurempi määrä esimerkiksi Afganistanin tilanteen vaikeutuessa niin nykyinen Dublinin sopimus ei ole oikein meidänkään etujemme mukainen.

Apua ja hakemusten käsittelyä jo lähtöalueilla

Molemmat keskustelijat pitävät tärkeänä, että ihmisiä voitaisiin auttaa lähellä heidän kotimaataan. Pekka Haavisto sanoo tämän olevan sekä edullisinta että tehokkainta.

Antti Kaikkonen puolestaan sanoo EU:n pyrkivän siihen, että pakolaisstatuksen ansaitsevat voitaisiin YK:n avulla seuloa jo Turkin pakolaisleireillä.

– Näitä ihmisiä voidaan sitten ohjata Eurooppaan ja osa voitaisiin sitten käännyttää jo kenties tuolla takaisin.

Kaikkonen muistuttaa yhteistyön Turkin kanssa etenevän. Lisäksi viime viikolla kerättiin avustuskokouksessa miljardeja euroja Syyrian humanitaarisen tilanteen auttamiseksi, hän sanoo.

–Eli kyllä tässä jotakin tapahtuu. Se, tapahtuuko riittävästi, jää nähtäväksi.