Hallitus haluaa kaavavalittajat kuriin kunnallisvalituksen poistolla – arvostelijat pelkäävät demokratian puolesta

Hallitus haluaa vauhdittaa rakentamista karsimalla kuntalaisten yleistä kaavavalitusoikeutta. Jos hanke toteutuu, kaavasta saisivat vastaisuudessa valittaa vain kyseisen maapalstan omistajat ja sen naapurit. Arvostelijat sanovat, että hallituksen hanke on raju isku paikallisdemokratialle.

Kotimaa
Maakerrosten korkeusmerkki tyhjällä tonttimaalla.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Pikkuruinen virke pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmassa: ”Selvitetään siirtyminen kaavoitusasioissa kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen”. Tavallisen kuntalaisen silmin ehkä mitätön tai epäselvä lause sisältää suuria asioita.

Kun kuka tahansa on tähän saakka voinut tehdä kunnallisvalituksen kotikuntansa kaavahankkeista; nyt tuo valitusoikeus rajattaisiin vain harvojen hallintovalitukseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaavoista saisivat vastedes valittaa vain asianosaiset: kaavoituksen kohteena olevan maapalstan omistajat ja sen naapurusto.

Presidentti Pekka Hallberg on eläkkeellä Korkeimman hallinto-oikeudesta (KHO), mutta tuntee vuosikymmenten ajalta kaava- ja kunnallisasiat paremmin kuin omat taskunsa.

Hallberg kertoo, että jo sata vuotta käytössä olleen kunnallisvalituksen poisto olisi valtava mullistus ja haavoittaisi pahasti paikallisdemokratiaa.

– Kuntalaisen valitusoikeus on päätöksenteon kontrollia. Vahditaan sitä, että hallinnossa menetellään lainmukaisesti.

Presidentti Hallberg tyrmää myös monen päättäjän toistuvasti esittämän hokeman siitä, että nykymuotoiset kaavavalitukset hidastaisivat rakentamista.

– Vahvaa liioittelua. Meillä on valituskaavoja vain noin 10 prosenttia kaikista asemakaavoista. Viimeisessä asteessa eli KHO:n tasollakin vain pari kolme kaavaa sadasta. Ei se ole todellinen peruste.

– Sitä paitsi valituskäytäntöjä on jo nopeutettu ja lisäksi oikeudenkäyntimaksujen korotus hillitsee valittajien määrää.

Sitaaatti
Yle Uutisgrafiikka

"Kaavan laillisuutta ei kohta valvo valtion virkamies eikä kuntalainen"

Suomen Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen on hämmästynyt ja vihainen.

– Tuo pieni hallitusohjelman lause on demokratian uhka. Kuntien itsehallinnon ja paikallisdemokratian yhtenä ikimuistoisena kulmakivenä on ollut kuntalaisten yleinen oikeus laillisuusvalituksen tekemiseen. Kunnallisvalitus on lakien ja niiden noudattamisen valvontaa. Sitä oikeutta ollaan nyt poistamassa.

Hallituksen tilaama selvitys hankkeesta valmistunee maaliskuussa. Johtava asiantuntija Ilpo Kuronen sanoo, että valitusoikeuden kaventamisen taustalla on kova poliittinen tahto ja vahva lobbaus.

– Halutaan vähentää sekä valtion ohjausta kaavoituksessa että tätä kunnallista valitusoikeutta. Vähennetään valvontaa ja kuvitellaan, että siitä tulee muka taloudellista hyötyä.

Myös ELY-keskusten vaikutusvaltaa kaavoihin ollaan romuttamassa.

– Valtion virkamies maakunnissa on ollut tavallisesti ELY-virkamies. Näillä näkymin myös sieltä lähtee valitusmahdollisuus. Kaavojen laatua ja laillisuutta ei kohta valvo valtion virkamies eikä kuntalainen.

Rakennusteollisuus: ”Kohtuuttomia seurauksia yksittäisen ihmisen mielipiteestä”

Valitusoikeuden rajaamista ovat vaatineet monet poliitikot ja päättäjät. On väitetty, että valittaminen olisi vain harvain demokratiaa. On vedottu siihen, että maassa makaa tuhansia työpaikkoja, kun kaavat seisovat.

Niinpä yleisen kaavavalituksoikeuden poistaminen kelpaakin varsinkin Rakennusteollisuus RT:lle. Toimialajohtaja Kim Kaskiaro sanoo, että turhat valittajat pannaan nyt ruotuun.

– Muutos merkitee valittajapiirien supistumista. Rakennusala kärsii kohtuuttomasti yksittäisten ihmisten mielipiteestä.

Kaskiaro tosin myöntää, että valittajia ei ole paljon.

- Määrällisesti niitä ei varmastikaan ihan hirvittävän paljon ole. Mutta valitukset kohdistuvat yleensä isoihin ja merkittäviin hankkeisiin, jolloin niiden aiheuttama haitta on mahdottoman suuri. Ajatellaanpa vaikkapa Helsingin Kalasataman keskuksen viivästymistä.

Kieliasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Pekka Hallberg.
Korkeimman hallinto-oikeuden eläkkeellä oleva presidentti Pekka Hallberg.Ville Välimäki / Yle

"Laillisuusvalitus on ase korruptiota vastaan"

Korkeimmasta hallinto-oikeudesta kerrotaan Yle Uutisille, että valtaosa kaavavalituksista ei liity mihinkään konkreettiseen rakennushankkeeseen. Useimmiten kyse on rantojen käytön suunnittelusta, liikennejärjestelyistä, yhdyskuntatekniikasta ja vaikkapa puistoista.

Suomen Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen romuttaa myyttiä valittajalaumoista ja yksittäisistä ammattivalittajista.

– Kaupankin piirissä arvostellaan usein voimakkaastikin kansalaisten valitusoikeutta.

– Tosiasia on kuitenkin se, että niin sanottuja haitantekovalituksia tekevät eniten isot firmat toisistaan. Ne yrittävät estää toistensa tulon samalle reviirille. Järjestöt puolestaan eivät tee haitantekovalituksia laisinkaan.

Presidentti Pekka Hallberg sanoo, että Suomen on pidettävä kiinni hallinnon avoimuudesta ja laillisuuskontrollista.

– Yleinen laillisuusvalitusoikeus ja hallinnon läpinäkyvyys ovat paras ase korruptioita vastaan.