Koe uusi yle.fi

Israel suunnittelee lisää maahantulolupia palestiinalaistyöntekijöille

Israelin ja Palestiinan välit ovat viime aikoina olleet tavallista kireämmät rajalla tapahtuneiden hyökkäysten takia. Noin 30 000 luvatonta työntekijää ylittää päivittäin Israelin rajan.

Ulkomaat
Palestiinalaistyöntekijä Israelin ja Länsirannan välisellä rajalla vuonna 2012.
Palestiinalaistyöntekijä Israelin ja Länsirannan välisellä rajalla vuonna 2012. Abed Hashlamoun / EPA

Israel suunnittelee lisäävänsä maahantulolupien määrää Israelissa työskenteleville palestiinalaisille. Suunnitteilla on jopa 30 000 uutta lupaa.

Israelilais- ja palestiinalaislähteiden mukaan tavoitteena on vähentää palestiinalaisten taloudellisia koettelemuksia. Ongelmat ovat viime aikoina johtaneet väkivallan aaltoon palestiinalaisalueen ja Israelin rajalla.

Viime syksystä alkaen palestiinalaiset ovat tehneet useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan. Niissä on kuollut 27 israelilaista ja yksi yhdysvaltalainen. Samaan aikaan Israelin sotilaat ovat ampuneet ainakin 156 palestiinalaista, hyökkääjien lisäksi myös mielenosoittajia.

Israelin hallitus on julkisuudessa syyttänyt palestiinalaisjohtajia väkivallan lietsomisesta. Israelilaiset turvallisuusviranomaiset ovat kuitenkin nostaneet nuorten palestiinalaisten epätoivoa esiin yhtenä tekijänä – monet palestiinalaisnuoret eivät näe miehitetyllä Länsirannalla mahdollisuuksia elättää itsensä. Noin 30 prosenttia 20 ja 29 ikävuoden välillä olevista palestiinalaisista lasketaan olevan Länsirannalla työttömiä.

Israelin puolustusministeriö on vahvistanut, että noin 30 000 uutta maahantulolupaa myönnettäisiin. Tietoa siitä, milloin suunnitelma toteutuisi, ei vielä ole.

Tällä hetkellä noin 55 000 palestiinalaisella on työlupa Israelissa. Suurin osa heistä työskentelee rakennus- ja maatalousalalla. Heidän lisäkseen noin 30 000 luvatonta työntekijää ylittää Israelin rajan päivittäin.

Israelin poliisin mukaan suurin osa palestiinalaisten tekemien hyökkäysten takana on rajan luvattomasti ylittäneitä ihmisiä.

Lähteet: Reuters